Torta od bundeve i bijelog vina

Danas se sladimo malo zdravije – uz tortu od bundeve i bijelog vina čiji recept potpisuje Marina Obradović.

Sastojci
  • 600 g bundeve (očišćene)                 
  • 200 ml bijelog vina
  • 150 ml vode
  • 300 g keksa po želji (grancereale)
  • 2 žlice meda
  • 4 jaja
  • 1 žlica vanilije
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
I još
  • 30 g nasjeckanih badema (za ukras)
  • 300 ml vrhnja za šlag (za ukras)
Priprema

Uključite pećnicu na 170°C, a kalup za torte promjera 25-26 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Bundevu operite, razrežite, očistite od koštica i narežite na kockice.

U zdjelu stavite vino i bundevu pa kuhajte na laganoj vatri dok bundeva potpuno ne omekša tako da ju možete zdrobiti vilicom. Vodu dodajte kada vino ispari i nastavite kuhati. Ostavite sa strane da se malo ohladi i zatim u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od bundeve.

Dok se pire od bundeve još hladi, sameljite kekse i ostavite sa strane. Pjenasto istucite jaja i med, a prašak za pecivo prosijte.

Ohlađenom pireu od bundeve dodajte mljevene kekse i dobro promiješajte kuhačom.

Zatim dodajte istučena jaja i med, dobro promiješajte da ne bude grudica te na kraju dodajte i ostale sastojke. Sve lagano promiješajte pa ulijte u kalup za tortu i pecite 35 minuta.

Pečenu tortu ostavite da se hladi u kalupu prvih 10 minuta, zatim izvadite iz kalupa i kada se dobro ohladi, ukrasite tučenim vrhnjem za šlag i sjeckanim bademima.

Poslužite uz čašu omiljenog slatkog bijelog vina.

Fotografije: Marina Obradović

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.