Tonka Radić: „Pripremanje slastica moj je ispušni ventil i bijeg od problema“

Naša nova suradnica Tonka Radić za naš portal otkriva kad je zavoljela pripremu slastica i kako izgleda kad joj se u kuhinji pridruže kći i sin.

Čitatelji na našem portalu odnedavno imaju priliku čitati i recepte Tonke Radić, naše vjerne čitateljice koja svoje slatke kreacije dijeli s pratiteljima na svom Instagram profilu tonkac i preko #tonkinakuzina.

Iako ljubav prema slasticama kod nje nije prisutna od malih nogu već od fakultetskih dana, danas joj upravo priprema slastica predstavlja ispušni ventil i bijeg od problema. Ova ljubiteljica kombinacija tradicionalnih i modernih slastica, rado isprobava nove recepte, a ako nju pitate, čokolade se odlično slaže sa svime.

Koja joj je omiljena slastica, koje blogere osobito cijeni i hoće li se i sama pridružiti blogerskom svijetu, otkrila je samo za naš portal.

Od nedavno čitatelji na našem portalu imaju priliku čitati i vaše recepte. Odakle crpite inspiraciju za pripremu recepata koje dijelite i s našim čitateljima?

Inspiraciju crpim pa mogu reći od svugdje. Na internetu ima svega: portali, Instagram, Facebook, blogovi. Obožavam kupovati kuharice koje stalno listam, a najdraže su mi mamine stare bilježnice pune recepata. Volim kombinirat recepte.

Kada se uopće stvorila vaša ljubav prema pripremi slastica? Jeste li već u djetinjstvu bili skloni eksperimentiranju u kuhinji?

Ljubav prema pripremanju slastica javila se na fakultetu. Mama je stalno pekla kolače i uvijek je bilo nešto slatko kod nas doma. Na fakultetu  kad su mi dosadile kupovne slastice počela sam čitati o pripremi slastica te se  odlučila okušati u pripremi. Mama je bila glavna te je cijelu pripremu kolača bila sa mnom na telefonskoj vezi i govorila mi korak po korak. Kad se sjetim toga (smijeh). U početku se radilo o mramornom kolaču, muffinima, kuglofu, a s vremenom sam počela s pripremama i malo zahtjevnijih slastica.

Sada  je pripremanje slastica je moj ispušni ventil, bijeg od problema.

Jeste li u pripremi slastica skloniji tradicionalnim slasticama ili modernim?

Pa jako volim kombinirati tradicionalne i moderne recepte. Volim kad tradicionalni recept dobije novi izgled.

Koji vam je omiljeni sastojak za pripremu slastica?

Najdraži sastojak… pa čokolada. Ja sam vam veliki ljubitelj čokolade. Da se mene pita koristila bi se svakodnevno u pripremanju svih jela.  Ma čokolada se slaže sa svime, je l’ da? Crna, bijela, punjenja – uopće nije bitno (smijeh).

Na vašim društvenim mrežama mogu se vidjeti i fotografije vaše dvoje djece. Pomognu li vam i oni u pripremi slastica?

Istina, imam dvoje djece, kći i sina.  Pripremanje slastica je kod nas kući veoma kaotično te oboje rado sudjeluju. Sin je odličan u skrivečkom jedenju sastojaka za kolač: voća, čokolade, keksa, dok kći već sama zna zamiješati smjesu za vafle te ih sama ispeći. Kod nas je uvijek veselo u kuhinji i uvijek je netko u njoj.

Koja je vama omiljena slastica, a koja vašoj djeci?

Moja omiljena slastica je torta od čokolade i naranče, imate je na mom Instagram profilu te pod #tonkinakuzina. Obožavam spoj  ta dva  okusa. Djeca kao djeca – oni su najsretniji s američkim palačinkama, roladom od džema te najjednostavnijom čoko tortom.

Pripremate li češće voćne ili čokoladne slastice i zašto?

Pa nema pravila, sve ovisi o godišnjem dobu te dostupnosti namirnica. Ljeti definitivno prevladavaju više voćni kolači. Kombiniram uvijek nešto novo, a cimer (muž) se ne žali i uvijek sve pojede.

Pratite li hrvatsku blogersku scenu i imate li uzore među blogerima?

Naravno da pratim. Jako volim Domaćicu Sanju jer je uvijek spremna pomoć. Volim i Like chocolate , Dalmatian things with Nina, Be Julija, Cukarin, Dubrava Bojić…

Kako to da se i sami niste pridružili blogerskoj sceni i imate li možda u budućnosti u planu pokretanje vlastitog bloga?

Pa iskreno ne znam, možda nisam dovoljno odvažna da se upustim u taj svijet. Meni je moj Instagram profil  za sada hobi, razonoda, mjesto gdje ostavim neki svoj pisani trag. Dijelim recepte, komentiram sa ženama, pomažem, sugeriram… Tko zna možda u budućnosti #tonkinakuzina dobije šansu – obavijestit ću vas.

Što još naši čitatelji mogu očekivati od vas, kakve nam još recepte pripremate?

Od mene možete očekivat svašta, jer nekad kombiniram ne spojivo. Jedno je sigurno – definitivno će se raditi o jednostavnim slasticama ili jelima koje svi mogu napraviti.

I za kraj, koji je najvažniji savjet za pripremu slastica koji biste podijelili s našim čitateljima?

Drage moje žene, moj savjet vam je da eksperimentirate, ne držite se uvijek slijepo recepta. Dodajte taj neki svoj sastojak. E da, neka vas ne obeshrabri kad kolač ne uspije, događa  se i na greškama se  najbolje uči.

Fotografije: Tonka Radić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.