Tonka – egzotična i zamamna začinska delicija

Ova mahuna koja potječe iz Južne Amerike odlično se slaže s mlijekom, makom, bademom, kruškom i orahom.

Tonka je specifičan i neobičan začin koji dolazi iz prašuma Južne Amerike. Zapravo je plod visokog tropskog drveta izrazito tvrde i naborane kore čiji su listovi blago valoviti, sjajni, zeleni i podsjećaju na listove lovora. Cvjetovi su bijelo ružičasti, slični orhidejama, a svaki cvijet nosi jedan plod koji izgledom podsjeća na plod kakovca ili kave, ali nešto je manji i unutar svakog se nalazi tamna koštica – mahuna. Mahune su s vanjske strane crne i smežurane, a unutrašnjost im je tamno smeđe boje.

Tonka je specifična zbog mješavine voćnih i pikantnih mirisa koji stvaraju dojam kao da istovremeno osjećate vaniliju, klinčić, cimet, badem i šafran. Upravo je zato rijetka i izrazito cijenjena u svijetu kulinarstva. Riba se poput muškatnog oraščića kate se tako oslobađa taj opojni aromatični miris. Tonka je odlična u kombinacijama s mlijekom, makom, bademom, kruškom i orahom. Vrlo često se koristi kao zamjena za vaniliju u desertima i napitcima, a dodaje je se i u sladoled. Dobro se kombinira sa sličnim aromama kao što su klinčić, anis, cimet ili čili paprika. Osim u kulinarstvu, njezina aroma je cijenjena u proizvodnji parfema, a dodaje se i duhanu kako bi poboljšala okus.

Naziv potječe iz Galibi jezika (kojim govore stanovnici Francuske Guyane u Južnoj Americi) od riječi tonqua ili tonquin što znači mahuna. Isto tako, naziv se pojavljuje i u Tupi jeziku (kojim se govori u istoj regiji), a stari naziv je coumarouna, od imena drveta kumaru. Upravo je kumarin sastojak koji poprilično povećava esencijalnu aromu zrna, a nalazi se u obliku bijelih kristalića na površini mahune.  Zbog njega je tonka bila zabranjena u SAD-u pedesetih godina prošlog stoljeća. Smatralo se da velika količina kumarina izaziva oštećenje jetre.

Na našem tržištu nije toliko široko prisutna, ali se može pronaći u specijaliziranim prodavaonicama. Cijena nije najpristupačnija, ali svakako se isplati isprobati ovo aromatično čudo. U Francuskoj i Italiji vrlo je popularna, pa ako putujete u te zemlje svakako isprobajte barem slaloded od tonke u nekoj od slatičarnica.

Tonka se koristi i u medicinske svrhe – smatra se da pomaže u borbi protiv depresije i tjeskobe, a u domovini tonke, u Južnoj Americi, pasta od zrna tonke miješa se s mlijekom i smatra se da takvo aromatizirano piće ima afrodizijački učinak. Osim toga, vjeruje se da donosi sreću pa ubacite nekoliko zrna u đžepove.

Fotografije: Ana Prša

Iva Lukač
Iva Lukač

U izboru između slanog i slatkog, ona uvijek bira slatko, u kojem najviše uživa u društvu svojih bliskih prijatelja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.