Tirolski kolač s lješnjacima

Sestre Lily i Inga s bloga Feeding Art s nama su podijelile recept za tirolski kolač s lješnjacima za koji kažu da je sočan, ukusan, prepun lješnjaka i čokolade te da, zahvaljujući premazu od marmelade prije glazure od čokolade, ostaje svjež i mekan i duže od tjedan dana.

Sastojci
  • 250 g maslaca
  • 125 g šećera
  • 160 g žumanjaka
  • 240 g bjelanjaka
  • 125 g šećera
  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 250 g krupnije ribane čokolade
  • 165 g brašna
Premaz
  • marmelada od marelica i malo vode
Priprema

Maslac i 125 g šećera kremasto umutiti. Dodati žumanjke i kratko sjediniti. U drugoj posudi čvrsto umutiti bjelanjke sa 125 g šećera i lagano s pjenjačom sjediniti sa smjesom od žumanjaka i maslaca.

Preostale suhe sastojke (lješnjaci, čokolada i brašno) zajedno pomiješati (brašno prije toga prosijati) te pjenjačom lagano umiješati u masu od jaja i maslaca.

Za one koji jaja ne važu, jedno jaje veličine M ima oko 50 g od toga bjelanjak 30 g, a žumanjak 20 g, što znači da vam je za kolač potrebno 8 jaja.

Ja sam kolač pekla u kalupu u obliku vijenca, a vi sami možete odlučiti hoćete li ga peći u klasičnom dugom, uskom kalupu, u obliku torte ili sl.

Preliti glazurom od čokolade ili se može samo posuti šećerom u prahu. Poslije pečenja, prije nego se prelije čokoladnom glazurom, premazati kolač prokuhanom marmeladom od marelica s malo vode tako da duže zadrži vlažnost i time ostaje duže svjež i sočan.

Peći na 180°C oko 40-45 minuta.

Fotografije: Feeding Art

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.