Tiramisù za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda

U provinciji Gorizia u Italiji u nedjelju će se pripremati najduži tiramisù na svijetu, a istovremeno u Trevisu traju pripreme za otvaranje prvog Muzeja tiramisù na svijetu.

Impresivne su brojke vezane za tiramisù koji bi trebao ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduži tiramisù ikad pripremljen. U nedjelju, 11. veljače, u Tiare Shopping di Villesse u proviniciji Gorizia okupit će se trideset slastičara koji će koristiti oko 30.000 piškota, 300 litara kave te više od 300 kilograma kreme za izradu tiramisùa čija bi dužina trebala biti 150 metara. Samo događanje organizirao je Mirco Ricci, koji već drži dva svjetska rekorda: onaj za najteži tiramisù od 3.015 kilograma koji je napravljen u Gemoni 2015. te onaj za najveći profiterol od 150 kilograma.

Najduži tiramisù na svijetu radit će skupina friulijanskih slastičara iz udruženja Etica del Gusto. Za izradu ovog tiramisù koristit će se vrhunske namirnice, a tiramisù će na kraju biti poslužen na stolu dužem od 150 metara. O ulasku ovog tiramisùa u Guinnessovu knjigu rekorda odlučivat će londonski suci, a priliku da ga iskuse imat će svi okupljeni na tom događanju.

Osim zbog ovog rekorda, tiramisù se nedavno našao u središtu pozornosti i zbog činjenice da su u Trevisu odlučili otvoriti prvi Muzej tiramisùa. Inicijatorima ovog Muzeja želja je okupiti sve stanovnike Trevisa i ne samo Trevisa koji u svojim obiteljima čuvaju recepte, anegdote, fotografije i priče vezane za poznati desert te stvoriti posebno mjesto posvećeno desertu koji je davno prešao talijanske granice.

Fotografija: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.