The Kuharica Ane Topić koja svima poručuje: „Možeš ti to!“

Ana Topić s bloga SHEdonist objavila je slatku PDF kuharicu, a kako je nastala i što nam sve donosi, otkriva za čitatelje našeg portala.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana na Instagram profilu bloga SHEdonist autorice Ane Topić mogli smo pratiti kako se stvara jedna nova PDF kuharica, zanimljivog podnaslova „za tradicionalne kreten domaćice“.

Kako sama Ana u objavi na svom blogu objašnjava: „Kuharica je napravljena prvenstveno za one koji se smatraju kreten domaćicama ili tek kreću u avanturu pečenja kolača, ali služi i kao inspiracija za iskusnije.“

Ana nam je otkrila i kako se razvila sama ideja i odakle inspiracija za ovu slatku kuharicu: „priča ide nekako ovako… krajem prošle godine dosta sam čitala o produktivnosti, motivaciji i razmišljala mogu li s blogom napraviti nešto više. U istraživanju sam došla do genijalne cure koja se zove Tea Zavacki, a piše blog koji se zove Tea Time. Kroz dopisivanje s njom došla sam do ideje da napišem kuharicu koja bi trebala pomoći početnicima u kuhinji da uspješno ispeku prve slastice.

Naime, nerijetko čujem od cura kako su mi kolači ukusni i izgledaju predivno, ali da njima to tako nikad ne bi uspjelo. Mislim da se samo boje probati. Internet su preplavili svakojaki recepti, dobri, ali i oni polovični i loši. Treba znati i imati vremena filtrirati taj beskraj informacija, a s iskustvom se lako popune rupe koje eventualno nedostaju u receptu. Sjećam se svojih početaka i milijardu pitanja koje sam postavljala mami ili bjesomučno googleala, voljela bih da sam tad imala sve informacije na jednom mjestu.“

I baš zato objavila je ovu kuharicu u kojoj se nalazi ukupno 18 slatkih recepata: „Trudila sam se da recepti budu što jednostavniji i brzo gotovi, gradirani su po zahtjevnosti iako sam sigurna da ih nitko neće raditi po redu. Nisu to recepti od tri sastojka za koji treba jedna posuda, ima tu ipak dovoljno izazova: prhko tijesto, želatina, ukrašavanje cupcakesa, tako da i oni napredniji mogu pronaći nešto za sebe. Napisala sam dosta doskočica koje bi se tijekom pečenja mogle pojaviti kao pitanje ili nedoumica, ima i rubrika „za one koji žele znati više“ kao u đačkim udžbenicima, ima i duhovitih opaski. Ima svega.“ – detaljnije nam svoju kuharicu opisuje Ana Topić.

Sama izrada ove kuharice trajala je oko mjesec dana jer kuharica predstavlja kombinaciju novih i starih recepata s bloga. Kako ističe Ana, svi su testirani mnogo puta puno prije nego što je krenula s izradom kuharice, tako da je „samo# trebalo većinu ponovo ispeći i fotografirati. „Kad sam shvatila da je kraj drugog mjeseca i da mi se bliži zacrtani rok- u jedno sam popodne (i dugo u noć) napravila 6 vrsta kolača da bi ih drugo jutro mogla fotografirati. Iskoristila sam tu priliku da napravim i nešto o čemu već jako dugo razmišljam- a to je da razveselim i ljude slabog imovinskog stanja pa sam sve kolače odnijela u pučku kuhinju sv. Josipa na Trešnjevci.“ – priča nam Ana kako je ova slatka kuharica stvorila i jednu lijepu priču.

Recepte, savjete, fotografije i dizajn – sve u ovoj kuharici potpisuje sama autorica koja kaže: „Unatoč svom pretencioznom nazivu, ona to uopće nije. Samo skromno skupljeno znanje u zadnjih par godina aktivnog bloganja. Nadam se da će poslužiti primarnoj svrsi.“

Ukoliko i sami želite otkriti provjerene slatke recepte i savjete, preuzmite Aninu kuharicu na ovoj poveznici.

Fotografije: SHEdonist

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.