Tart s karamelom i lješnjacima

Čarobni spoj prhkog tijesta, karamela i čokoladne glazure u svom nam receptu donosi Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.

Sastojci
(za oko 17 košarica)
Košarice
  • 100 g maslaca
  • 50 g mljevenog šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 jaje
  • oko 250 g glatkog brašna
Karamel
  • 200 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 2 dl mliječnog vrhnja za šlag
  • 40 g maslaca
  • ½ žličice soli
Glazura
  • 200 čokolade za kuhanje
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
I još
  • 50 g rezanih tostiranih lješnjaka
Priprema
Košarice

Hladan maslac i šećer mutiti mikserom, dodati navedene sastojke te umijesiti glatko tijesto. Metalne košarice premazati maslacem.

Kuglicu tijesta umetnuti u košaricu, malo utisnuti, prekriti najlonskom vrećicom te utisnuti drugu, malo manju košaricu. Pritisnuti. Ukloniti gornju košaricu i vrećicu, višak tijesta odrezati nožem. Košaricu možete oblikovati i prstima.

Tijesto vilicom bockati na nekoliko mjesta i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 minuta (dok ne dobije laganu boju). Malo ohladiti i izvaditi košarice.

Košarice nadjenuti rezanim lješnjacima i preliti toplim karamelom. Hladiti u hladnjaku nekoliko sati te preliti čokoladnom glazurom.

Karamel

Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti.

Čokoladna glazura

Čokoladu i vrhnje lagano grijati na pari.

Fotografija i video: Od slatkoga slađe

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.