Tart s jabukama

U rujnu ste voljeli recepte s jabukama, posebno ako se radilo o receptu Ane Prše. Stoga vam danas donosimo još jedan Anin recept s jabukama – ovaj put za tart.

Sastojci
Tijesto
  • 180 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 35 g svinjske masti
  • 35 g šećera u prahu
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žumanjak
Nadjev
  • 4 jabuke srednje veličine
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • 1 vanilin burbon šećer
Krema
  • 1 žumanjak
  • 85 g mlijeka
  • 30 g šećera
  • 15 g brašna
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 50 g mascarpone sira
  • 50 g slatkog vrhnja
Za ukrašavanje
  • 2 žlice nasjeckanih pistacija
Priprema
Tijesto

Izmiješati suhe sastojke te dodati maslac, mast, žumanjak i kiselo vrhnje pa umijesiti tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata da odmori.

Zatim ga razvaljati i utisnuti u kalup.

Količina je dovoljna za duguljasti kalup dimenzija 35x11cm

Peći u pećnici na 170°C s ventilatorom 15 minuta.

Nadjev

Jabuke operite, ogulite, očistite od koštica te ih nasjeckajte na kockice. Stavite ih u tavu na laganu vatru, stavite šećere i cimet i promiješajte, pustite da se pirjaju. Podlijevajte ih s vodom dok ne omekšaju, oko 20 minuta, ovisi koliko ste ih sitno nasjeckali. Probajte nadjev, ako su jabuke bile kiselije, a volite slatko, dodajte još malo šećera.

Krema

Žumanjak, mlijeko, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiksati te staviti kuhati dok ne zakipi. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom kako se ne bi ulovila korica. U kremu sobne temperature umiksati mascarpone sir. Slatko vrhnje posebno izmiksati te ga lagano umiješati u kremu pomoću slastičarske špatule.

Slaganje

Na pečeno tijesto stavimo nadjev od jabuka te kada se se to ohladi na vrh stavimo kremu.

Ukrasite nasjeckanim pistacijama i slobodno odmah poslužite.

Fotografije: Ana Prša

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.