Tart od marakuje

Prilikom svog gostovanja na našem portalu, glumica Bojana Stefanović, autorica bloga Fatmama, s nama je podijelila i recept za tart od marakuje.

Sastojci
(za kalup za tart s pomičnim dnom 26-28 cm)
Tijesto za tart
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • ekstrakt vanilije po ukusu
  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
Slastičarska krema
  • 350 ml mlijeka
  • 150 ml pirea od marakuje
  • 4 žumanjka
  • 125 g šećera
  • 60 g gustina ili mješavine gustina i brašna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 50 g maslaca
Priprema
Tijesto za tart

U posudi kuhačom miješajte omekšali maslac i šećer dok se ne sjedine. Dodajte žumanjak ekstrakt vanilije pa opet miješajte zajedno. Dodajte prosijano brašno i sol. Dok možete miješajte kuhačom pa nastavite rukama. Kada se formira lopta od tijesta, spljoštite je u oblik diska, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 24-36 sati.

Izvadite iz hladnjaka, razvaljajte tijesto u krug i prebacite u lim za pečenje. Dobro utisnite tijesto u dno lima i u rubove, odsijecite višak i izbodite vilicom dno tijesta.

Pecite na 160 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Slastičarska krema

Ugrijte mlijeko s pireom od marakuje i polovinom šećera na srednjoj vatri.

Žumanjke umutite s ostatkom šećera, dodajte i gustin. Dok mlijeko nije vrelo, ulijte 1/3 u smjesu s jajima pa sve vratite u lonac s mlijekom i miješajući sve vrijeme pustite da provrije. Kuhajte još minutu do dvije. Dodajte vaniliju. A kada se ohladi, dodajte umućen maslac.

Ohlađeno tijesto za tart napunite kremom, ukrasite šlagom ili već prema želji.

Fotografije: Fatmama

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.