Tart od čokolade s višnjama/trešnjama

Kombinacija čokolade i višanja na našem se portalu već više puta pokazala kao dobitna, a ne sumnjamo da će tako biti i s ovim tartom čiji recept potpisuju sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.

Sastojci
(za kalup za tart dimenzija 30 x 11 cm)
Prhko tijesto
  • 130 g glatkog brašna
  • 20 g kakaa
  • 85 g maslaca
  • 45 g šećera
  • 1 jaje (M)
  • 1 mala žličica naribane korice jednog bio-limuna
Punjenje
  • 200 – 250g višanja/ trešanja + još za dekoraciju
  • 1-2 velike žlice marmelade od višanja
Ganache
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g tamne čokolade
Priprema
Prhko tijesto

Brašno i kakao prosijati i s ostalim sastojcima umijesiti glatko, prhko tijesto. Formirati u kuglu, umotati u samoprijanjajuću foliju i ostaviti oko sat vremena u hladnjaku da miruje.

Kalup za tart (najbolje s pokretnim dnom) premazati maslacem i posuti brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto i prebaciti u kalup. Tijesto više puta izbosti vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 175°C. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Punjenje

Dno tarta premazati marmeladom od višanja. Višnje/ trešnje oprati, posušiti, odstraniti koštice i prepoloviti na pola. Poslagati po dnu tarta.

Ganache

Čokoladu nalomiti ili nasjeći na grublje komade. U jednoj posudici prokuhati slatko vrhnje, skloniti s vatre i preliti preko čokolade. S pjenjačom miješati tako dugo dok se čokolada potpuno otopi. Ostaviti da se malo ohladi (povremeno promiješati) te preliti preko višanja/ trešanja.

Ostaviti najmanje još dva sata u hladnjaku da se stisne. Prije serviranja dekorirati svježim višnjama/ trešnjama.

Fotografija: Feeding Art

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.