Tart od borovnica

I ovaj će nam petak zasladiti Ana Prša – ovaj put s tartom od borovnica koji u sebi nosi okuse ljeta.

Sastojci
Tijesto
  • 370 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 200 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica paste od vanilije  (ili 1 vrećica burbon vanilin šećera)
Namaz od borovnica
  • 150 g borovnica
  • 20 g šećera
  • 10 g soka od limete
Krema
  • 2 žumanjka
  • 250 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • ½ žlice paste od vanilije
  • 3 lista želatine
  • 250 g slatkog vrhnja
Glazura
  • 150 g bijele čokolade
  • 120 g slatkog vrhnja
I još
  • borovnice za ukras
  • maslac i brašno za kalup
Priprema
Tijesto

Sve sastojke stavite u multipraktik i kratko pustite da se izradi u kompaktno tijesto.

Prebacite tijesto u vrećicu i ostavite u hladnjaku na cca pola sata.

Veliki kalup za tart namažite maslacem i  pobrašnite. Ohlađeno tijesto razvaljajte pa prebacite u kalup. Utisnite ga u kalup pa dno izbodite vilicom. Stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 170°C na pola sata. Kada je gotovo, ako mislite da se previše diglo, lagano ga pomoću žlice samo utisnite natrag.

Pustite da se ohladi.

Namaz od borovnica

U lončić stavite borovnice, šećer i sok od limete pa zakuhajte. Kuhajte dok se ne zgusne, otprilike 10-15 minuta. Još toplo premažite po tijestu. Pustite da se ohladi.

Krema

Listiće želatine namočite u hladnoj vodi.

Slatko vrhnje istucite u šlag.

Mlijeko, šećer, žumanjke i vaniliju promiješajte pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjiti vatru pa kuhajte još minutu. Maknite s vatre pa u još vruću kremu dodajte ocijeđene listove želatine. Promiješajte da se otopi. Ostavite sa strane da ohladi. U kremu sobne temperature lagano umiješajte šlag. Krema je tekuća, ne brinite, stegnut će se. Izlijte u tart pa stavite u hladnjak na 2-3 sata da se ohladi i stegne.

Glazura

Zakipite slatko vrhnje pa prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Pustite minutu-dvije da se čokolada otopi pa dobro izmiješajte. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko tarta. Ohladite u hladnjaku.

Ukrasite po želji. Ja sam ukrasila svježim borovnicama, listićima mente, suhim laticama i crumblom od lješnjaka.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.