Štrudel – sočan vrtlog

Ova ukusna slastica je zbog karakterističnog tijesta koje je potrebno za njezinu izradu, iako naizgled jednostavna, često velik izazov za onoga tko ju priprema.

Štrudel je slastica od slojevitog, vučenog tijesta s punjenjem, najčešće slatkim. Svoju je popularnost stekao u Hasburškom carstvu u XVIII. stoljeću. Prepoznatljiv je dio austrijske kuhinje, ali i u kuhinjama srednje i istočne Europe. Štrudel od jabuka smatra se austrijskim nacionalnim simbolom, ali je i službeni državni kolač u Teksasu. Najstariji recepti za štrudel nalaze se u rukom pisanim kuharicama iz 1696., u bečkoj gradskoj knjižnici.

Riječ štrudel njemačkog je porijekla i označava vrtlog, a u različitim se zemljama ova se slastica različito naziva. U Hrvatskoj se koriste tri naziva, i to: štrudel, štrudla i savijača, a isti se nazivi koriste i u Bosni i Hercegovini te u Srbiji. Mađari ovu slasticu nazivaju rétes, Slovenci štrudelj ili zavitek, Česi i Slovaci závin ili štrúdl, a Poljaci sztrucla ili strucla. Najpoznatiji štrudel je  Apfelstrudel – štrudel od jabuka.

Punjenja za štrudel su raznovrsna te mogu biti slatka i slana, a njima se nadijeva tanko razvaljano tijesto koje se zatim rola. Tijesto mora biti toliko tanko razvaljano da se kroz njega može vidjeti, a zatim se polaže na veliku plahtu ili krpu pomoću kojeg se nakon stavljanja punjenja rola i oblikuje idealan štrudel. Karakteristika idealnog štrudela je krhko i lomljivo tijesto te sočan nadjev. Tijesto za štrudel izrađuje se od brašna, jaja i vode, a njegova je izrada dugotrajna i teška stoga se često za izradu štrudela kupuje gotovo tijesto. Pri izradi tijesta, potrebno je paziti da ono prilikom razvlačenja ne pukne te da se ne osuši.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.