Kako spriječiti da voće padne na dno kolača

Pri pripremi voćnih biskvita, komadi voća često potonu na dno, a biskvit ostane vlažan pri dnu i suh pri vrhu. No, postoji nekoliko dobrih trikova koji pomažu u sprječavanju ovog problema.

Recepti za biskvite i torte često zahtijevaju upotrebu voća koje bi trebalo ostati ravnomjerno raspoređeno po smjesi. No, u praksi, često se dogodi da voće padne na dno smjese pa biskvit bude previše mokar pri dnu, a suh pri vrhu. Najčešće se ovaj problem događa s višnjama i trešnjama, ali i grožđicama, orašastim plodovima pa čak i komadima čokolade. Slastičari koriste nekoliko jednostavnih trikova uz koje će voće uvijek ostati ravnomjerno raspoređeno.

Prije nego se voće (orašasti plodovi ili čokolada) umiješa u smjesu, dobro ga je posuti s nekoliko žlica brašna i dobro promiješati kako bi brašno prekrilo svaki komad voća. Zatim se voće doda u smjesu i nastavi pripremati biskvit prema receptu. Voće je zbog svoje glatke površine „sklisko“, a brašno pomaže da ne klizne na dno. Također je važno voće nježno miješati u smjesi, kako bi se izbjeglo pucanje kore i curenje sokova koji mogu pridodati klizanju.

Neko voće, poput kandiranih ili svježih trešanja i višanja, samo po sebi je preveliko i preteško pa ni brašno neće pomoći. Tada je voće najbolje razrezati na sitnije komade pa zatim dobro pobrašniti. Kod težeg voća, nije na odmet pričekati s dodavanjem voća sve dok smjesa za biskvit nije u kalupu. Tako će voće početi padati s vrha, a pri pečenju će se biskvit stvrdnuti pa neće stići sve do dna.

Fotografija: Pixabay

Ana Brkanlić
Ana Brkanlić

Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.