Špricani keksi

Dugo sam pokušavala napraviti ove keksiće, ali bez uspjeha – sve dok nisam pronašla ovaj recept na talijanskim stranicama i oduševila se okusom i izgledom ovih preslatkih „grickalica“.

Sastojci
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • nekoliko kapi arome vanilije
  • 40 g bjelanjaka
  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • naribana korica limuna
Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom.

U jednoj posudi izmiješajte maslac sobne temperature sa šećerom u prahu i aromom vanilije dok ne dobijete finu kremu. Zatim malo po malo dodajte bjelanjke i miješajte dok se sve sasvim ne sjedini.

U jednoj posudi prosijte brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo pa to, zajedno s naribanom koricom limuna, dodajte prethodnoj smjesi.

Gotovu smjesu prebacite u pištolj za kekse sa zvjezdastim otvorom i oblikujte keksiće željene veličine.

Ovisno o veličini keksića i jačini vaše pećnice, pecite ih 10-15 minuta.

Gotove kekse izvadite iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade, a zatim ih spremite u metalnu kutiju u kojoj se mogu čuvati nekoliko tjedana.

Napomena

Od ove količine sastojaka mi smo dobili veliki broj (oko 90) malih keksića. Ukoliko vam je to previše, slobodno prepolovite sastojke.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.