Spojila znanost, umjetnost i tradiciju: Poljakinja pobijedila na Svjetskom natjecanju u dekoriranju torti

Titula pobjednice ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u dizajniranju torti odlazi u Poljsku, na drugom je mjestu Italija, dok je treće mjesto zauzeo Peru.

Svjetsko prvenstvo u dekoriranju torti održano je proteklog vikenda u Milanu, u organizaciji FIPGC (Federazione Internazionale Pasticceria) u sklopu sajma Host Milano, a među sedamnaest natjecatelja koji su se natjecali za titulu najboljeg, pobjeda je otišla u ruke Jowite Woszczynske iz Poljske. Drugo je mjesto osvojila Manuela Taddeo iz Italije, dok je brončana medalja otišla u ruke Monice Muñante iz Perua.

Pobjednička torta predstavlja savršen spoj Kopernikove znanosti, Malczewskijeve umjetnosti, Chopinove glazbe te narodne tradicije.  Osim nagrade za najbolju izložbenu tortu, poljskoj je umjetnici pripalo i prvo mjesto u kategoriji najbolja torta za degustaciju.

Talijanska predstavnica drugo je mjesto zaslužila prikazujući na svojoj torti talijansku umjetnost u periodu od renesanse do baroka, od Caravaggia, preko Michelangelove Pietà i Sikstinske kapele sve do Berninija i skulpture L’Estasi di Santa Teresa. Osim drugog mjesta, ta joj je torta donijela i nagradu novinarskog žirija koju je dodijelio Pastry Magazine.

Torta napravljena u obliku Machu Picchua, ukrašena prizorima artefakata, tkanina i tradicionalnih proslava osigurala je peruanskoj predstavnici Monica Muñante treće mjesto.

Posebna nagrada „Live Decoration“ otišla je u Kinu za spektakularnu vjenčanu tortu.

Na prvenstvu je, kako smo već naveli, sudjelovalo 17 ekipa s četiri kontinenta, a njihove je radove ocjenjivalo šesteročlani žiri sastavljen od inozemnih stručnjaka. Sudionici su se natjecali u tri kategorije: izložbena torta u sklopu koje su morali prethodno predstaviti koncept te napraviti tortu s tematikom vlastite zemlje te koja je morala ekskluzivno biti napravljena za ovo prvenstvo. Druga kategorija bila je torta za degustaciju, u kojoj je trebalo izbalansirati umjetnički dojam i okus, dok je u trećoj trebalo reproducirati izložbenu tortu u manjoj varijanti.

Fotografije: Federazione Internazionale Pasticceria, Gelateria e Cioccolateria (FIPGC)

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.