Sol – saveznik u izradi savršenih slastica

Iako ovu namirnicu pretežito koristimo pri izradi slanih jela, njezina je upotreba izrazito korisna u izradi slastica, ukoliko se pridržavate zadanih količina.

Upotreba soli u slasticama preporučuje se upravo zato što sol pojačava kontrast okusa, smanjuje gorčinu te ističe okuse. Iako se dodaje u malim količinama izrazito je bitan sastojak u izradi slastica, stoga ne čudi činjenica da se često nalazi na popisu sastojaka slatkih recepata. Sol slastice čini ukusnijima bez potrebe dodatnog dodavanja šećera. Važno je pridržavati se navedenih mjera jer se dodavanjem soli „od oka“ može dogoditi da desert postane slan.

Kod dizanih slatkih tijesta sol pomaže u kontroliranju razine fermentacije kvasca. Na taj se način postiže njihov ljepši izgled jer im daje laganu zlatnu boju.

Pri kuhanju slatkih žitnih kaša sol sprječava raskuhavanje žitarica.

U bjelanjak se sol dodaje kako bi se učvrstio i dobio savršen snijeg koji omogućuje izradu laganog i prozračnog biskvita.

Sol pojačava i slatkoću voća pa se preporučuje, umjesto dodatnog zaslađivanja voća, uroniti očišćeno voće u posoljenu vodu te pustit da odstoji.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.