Andrea Andrassy: “Za mene je slatko „točka na i“ svakog obroka”

Poznata kolumnistica Andrea Andrassy za Slatkopediju je ispričala gdje je jela najbolji cheesecake te koja je najbolja slastica koju je probala na putovanju.

Andreu Andrassy hrvatska je javnost upoznala kao stand-up komičarku, nakon čega je izgradila uspješnu karijeru kao kolumnistica, a njezine su kolumne objavljene i u knjizi Dnevnik gradske cure. Također, sudjelovala je i u showu Masterchef i Tvoje lice zvuči poznato, a ostvarila je i niz voditeljskih angažmana. Nama je ispričala sve o svojoj ljubavi prema cheesecakeu te o tomu koji sastojak u slasticama nikako ne voli.

Volite li pripremati slastice? Koja je najuspješnija slastica koju ste ikad pripremili?

Obožavam jesti slatko, ali što se pripreme tiče, tu sam ipak puno vještija u pripremanju slanih stvari. Ali naravno, imam svoj recept koji uvijek koristim kad treba poslužiti nešto slatko – panna cotta. To radim stvarno jako dobro, što zapravo nije ni teško jer je jako jednostavno.

Iz vaših kolumni jasno je da vam je najdraža slastica cheesecake. Zašto je to tako, odnosno što vam je toliko dobro u cheesecakeu? Gdje ste jeli najbolji cheesecake u životu?

Cheesecake mi je jedan od favorita, ali i to se stalno mijenja. Najbolji koji sam jela negdje vani je onaj iz Torte i to. Nedavno sam u Americi posjetila Cheesecake factory i očekivala da će mi to biti novi najbolji cheesecake koji sam ikad probala, ali Torte i to mi je i dalje na vrhu. Uz mamin cheesecake, koji je identičan okusom, samo što je u tom slučaju cijela torta moja.

Negdje sam pročitala da vas je čak i jedan dečko pokušao osvojiti donijevši vam cheesecake. Jesu li slastice (ili točnije cheesecake) pravi put do vašeg srca?

Pa i ne baš. Sumnjam da bi me netko mogao osvojiti slanjem ili donošenjem kolača. Ja sam više za varijantu da me osvoji mozgom i karakterom jer bez toga ni najbolja torta ne pomaže.

Na društvenim mrežama često objavljujete fotografije sa slasticama. Koliko često se počastite slasticom?

Točno svaki put kad mi se jede nešto slatko. A ponekad i kad mi se ne jede, ali svejedno se počastim. Volim slatko, to mi je „točka na i“ svakog obroka, osjećam se prazno ako ne pojedem nešto slatko nakon slanog.

Tko vam je napravio najdražu rođendansku tortu i kakva je ona bila?

Mama mi je napravila sve rođendanske torte, cheesecake je vjerojatno najdraža.

Imate li neku slasticu čiji vas  okus vraća u djetinjstvo?

Kad sam bila klinka, mama mi je radila tortu koja se sastojala samo od biskvita i jagoda poslaganih na vrhu. To mi je i dalje jedna od dražih torti.

Jeste li skloniji modernim slasticama i eksperimentiranju u slastičarstvu ili radije ostajete vjerni provjerenim okusima tradicije?

Volim sve i jedino mi je važno da je nešto fino i da nema naribane korice limuna unutra jer mi to pokvari sve. I volim osjetiti desert pod zubima, što znači da pjenice ne dolaze u obzir.

Natjecali ste se u Celebrity MasterChefu. Iako je taj show prvenstveno posvećen slanim jelima, jeste li možda za vrijeme trajanja showa naučili neke slastičarske tehnike?

Nisam, ja sam taman ispala prije nego što se krenulo raditi slatko. Ali naučila sam raditi burek, to mi je sasvim dovoljno.

Na vašim se društvenim mrežama može primijetiti i da često putujete u druge zemlje. Iskoristite li priliku u drugim državama isprobati slastice koje su tradicionalni predstavnik upravo te zemlje? Koja vam je najbolja slastica koju ste probali u inozemstvu?

Volim probati tradicionalne stvari, a ono što me oduševilo nedavno je bio kataifi koji sam jela u Grčkoj. Obožavam slatke kolače, baklavu i slično, a kataifi me jednostavno oduševio. Naravno, čim sam ga objavila na društvenim mrežama, odmah su me obavijestili da je to kadaif kojeg u Bosni ima na svakom uglu. To samo znači da mi je bliže.

Ledena kava, sladoled, voćne torte… – koja je vaša omiljena ljetna slastica?

Meni to ne ide po sezonama – uvijek volim iste stvari. Sladoled jedem zimi, “teške” kolače ljeti, ne diksriminiram.

Ljubav prema hrani pokazali ste i pokretanjem stranice Foodopis. Kako je zamišljena ta stranica, je li ona još uvijek aktivna, vodite li ju samo vi i kakve su reakcije publike na nju?

Foodopis sam pokrenula jer mi je jako išlo na živce kako se pišu recepti – ne svi, ali ima jako puno recepata u kojima se čini kao da je autoru cilj zbuniti čitatelja i ispasti jako pametan. Foodopis je stranica na kojoj se recepti pišu normalnim jezikom, koriste se sastojci koji se mogu kupiti u normalnim dućanima i generalno, u njih pokušavam unijeti humor tako da recept bude zabavan i onima koji neće kuhati. Stranica je aktivna, ali puno rjeđe objavljujem na njoj jer imam puno drugih stvari pa sam ju zapostavila.

Fotografije: Iz prrivatnog albuma Andree Andrassy

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.