Slatki proljetni poljubac

Na našem smo portalu već donijeli Katin recept za mini Pavlove torte, a sad vam donosimo ovo proljetno osvježenje u još manjem izdanju, s nešto drugačijom kremom.

Sastojci
Kora
  • 3 bjelanjka
  • 2 žličice soka od limuna
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
Krema
  • 1 puding od vanilije
  • 1 vanilin šećer
  • 300 ml mlijeka + 3 žlice mlijeka
  • 60 g šećera
  • 200 ml vrhnja za šlag
I još
  • 2 šlag pjene
  • 1 kremfix
  • jagode
Priprema

Pećnicu ugrijte na 100⁰C s ventilatorom.

Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodajte im limunov sok. Stalno miješajući, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Čvrsti snijeg prebacite u pištolj s malim okruglim otvorom  (ili u vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete otkinuti vrh) te u limu za pečenje, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, oblikujte tortice željene veličine na način da prvo napravite puno dno, a zatim spiralno još tri puta oblikujete rub tortice kako bi se stvorilo udubljenje za kremu.

Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko sat vremena. Gotove tortice izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.

Dok se tortice peku,  pripremite kremu. Stavite mlijeko i šećer da prokuhaju. U međuvremenu umutite prah za puding,  vanilin šećer i tri žlice mlijeka. Kada je mlijeko na vatri uzavrelo, pomaknite ga s vatre i prelijte u posudu s umućenim pudingom, neprestano miješajući pjenjačom. Dobivenu gustu smjesu pokrijte prozirnom folijom (foliju stavite izravno na površinu kreme) i ostavite da se hladi dok pripremite jagode.

Vrhnje za šlag stavite petnaest minuta u zamrzivač, a u međuvremenu operite i očistite jagode te ih isjeckajte na male komade i stavite ih u hladnjak.

Izvadite vrhnje za šlag iz zamrzivača te malo umutite 200 ml vrhnja (ne smijete dobiti čvrsti šlag, mora ostati mekano). Umućeno vrhnje dodajte ohlađenom pudingu  i dobro izmiješajte te dobivenu kremu prekrijte prozirnom folijom i stavite na hlađenje.

Od šlag pjena, uz dodavanje kremfixa, izradite čvrsti šlag i stavite u hladnjak na hlađenje.

Košarice do serviranja čuvajte izvan hladnjaka, u metalnoj kutiji kako se ne bi ovlažile.

Neposredno prije serviranja, napunite košarice kremom pa na nju stavite 1-2 komada jagoda. Zatim u slastičarsku špricu stavite ohlađeni šlag pa ukrasite vrh torte šlagom i isjeckanim jagodama.

Napomena

Košarice se pune neposredno pred serviranje jer se pune košarice stajanjem u hladnjaku navlaže i raspadnu.

Ukoliko vam se šlag pjena stajanjem u hladnjaku osuši i počne raspadati, dodajte 1-2 žlice mlijeka i dobro promiješajte kako biste dobili gusti, kremasti šlag.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.