Slatki francuski klasici u novoj kaštelanskoj pekari

Kaštelanska pekarska scena odnedavno je bogatija za pravu francusku slastičarnicu koju je otvorio Bruno Alloro, Francuz zaljubljen u Hrvatsku, ali i u Hrvaticu  Vanju Bezjak.

Kao što smo na našem portalu već pisali, u Kaštel Gomilici nedavno je otvorena nova pekara i to prava francuska pekara u vlasništvu Francuza Bruna Allora, koji je svoju ljubav  – i životnu i poslovnu – pronašao u Hrvatskoj.

Naime, Bruno već četiri godine živi u Hrvatskoj te je, kako kaže, shvatio da Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog kruha pa je sa svojom partnericom Vanjom Bezjak, u kojoj je prije godinu dana pronašao ljubav, odlučio otvoriti nešto svoje, nešto baš domaće i to nedaleko od Splita. „Budući da više nismo u cvijetu mladosti željeli smo biti dalje od velikih gužvi, a i najam u Splitu je ogroman.“ – objašnjava nam Bruno kako to da su za svoju pekaru odabrali Kaštela, a ne Split.

Ime pekare Zrno ljubavi simbolizira njihovu ljubav prema kruhu, ali i međusobnu ljubav pa tako Bruno ističe da: „ima u tom imenu puno više zrna i puno više ljubavi“. Ovaj skladni poslovno-ljubavni par lako je podijelio i zadaće u svojoj pekari – tako je Vanja zadužena za prodaju i komunikaciju s potencijalnim partnerima, dok je proizvodnja samo Brunov teren.

Iako se prvenstveno oslanjaju na slane okuse kruha, u njihovoj se ponudi nalaze i razne slastice pa se tako osim kruha s raznim sastojcima kao orah, smokva, badem, lješnjak, u Zrnu ljubavi proizvodi i prodaje i brioche sa šećerom, čokoladom, grožđicama, voćem… flan,tart s jabukama, vanilijom i marelicama, s kremom od badema i kruškom, muffini i tako dalje. Ponuda, naravno, nije definitivna pa nam Bruno kaže da će uvijek biti noviteta ovisno o godišnjem dobu.

Za pokretanje svog posla Bruno je iskoristio poticaje za samozapošljavanje, ali kaže kako papirologija i postupak otvaranja dugo traju i kako se tu gubi previše vremena.

Bruno je svoje znanje stekao u Francuskoj u kojoj je završio školu za slastičare i pekare, ali kako sam navodi, najviše je naučio od roditelja i djedova i baki te u svojoj pekari koju je deset godina imao u Bretanji.

Ovaj zaljubljenik u Hrvatsku najviše voli naše jednostavne slastice poput fritula i sirnice za Uskrs, a od francuski na vrhu su mu  millefeuille i fraisier. Tko zna, možda se uskoro i oni nađu u ponudi francuske pekare u Kaštelima?

Fotografije: Zrno ljubavi

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.