„Slatka zemljo, Istro mila“ – revijalna izložba slastica

U Vižinadi je prošlog tjedna održana revijalna izložba na kojoj su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Poreča te Strukovne škole iz Rovinja izrađivali tradicionalnu slasticu pandešpanj na tradicionalan te na inovativan i kreativan način.

Općina Vižinada je 6. lipnja 2018. bila  domaćin druge revijalne izložbe pod nazivom „Slatka zemljo, Istro mila“.  U sklopu ove izložbe sudjelovale su dvije srednje škole i to Turističko-ugostiteljska škola Antuna Štifanića iz Poreča te Strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja. Učenici ovih škola su u svojim timovima pripremali tradicionalnu slasticu pandešpanj s tradicionalnim receptom te istu slasticu s inovativnim i kreativnim receptom.  Izložba je održana u tek obnovljenoj zgradi kuće Maraston u Vižinadi. Na otvorenju je načelnik općine Vižinada pozdravio sve prisutne te zahvalio srednjim školama na ukazanom interesu i rekao: “Ovakvim događanjima prenosimo tradiciju na najmlađe, ovo je ujedno i promocija zvanja i zanimanja koja su u manjku, čime učenicima dajemo primjer te potičemo interes za razvoj ovakvih zanimanja.” Ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča Vesna Baranašić zahvalila se Općini Vižinada na ovoj inicijativi što uvelike pridonosi promociji zanimanja ugostiteljske struke poput slastičara kojih uvijek nedostaje.

Članovi povjerenstva za ocjenjivanje, Gordana Bottezar, Rita Ritossa, Laura Kešac i Solidea Ferenac Perhat, ocijenili su najboljima učenike Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja, a nakon degustacije uručena su priznanja školama za doprinos u očuvanju tradicije istarskih slastica.

Voditelj ovog projekta  je prof. Davor Ban, a receptura pobjedničke tradicionalne slastice predstavit će se u okviru ovogodišnje manifestacije „Slatka Istra“ u kolovozu u Vižinadi i uvrstiti u online višejezični slastičarski vodič Istre.

Program su uveličali i učenici OŠ Jože Šurana Višnjan PŠ Vižinada izvedbama recitacija i plesa pod mentorstvom učiteljica Ane Pahović i Tine Pajdaš.

Fotografije:  Općina Vižinada

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.