Slatka priča iz Slanoga: Ivan Lasić u mjestu blizu Dubrovnika otvorio slastičarnicu Bite bay

Početkom rujna u Slanomu je otvorena slastičarnica Bite bay u kojoj posjetitelji uz torte i kolače, mogu probati i zdravi doručak, a ponuda će se, kažu nam vlasnici, još dopunjavati.

Ivan Lasić je prije otprilike mjesec dana ponudu svog mjesta obogatio za jedno slatko mjesto, otvorivši svoju slastičarnicu Bite bay, u kojoj uz njega rade i slastičarka Ivana Martić, kao i Ivanova sestra Petra te prijatelj Dubravko Radić. Tako je Slano dobilo svoju slatku priču, koja je, doduše, zbog problema s administracijom, umjesto u lipnju, krenula tek u rujnu.

Ipak, početni problemi nisu obeshrabrili Ivana i njegov tim, već su im dali dodatnu snagu i motiv za rad. Iza njih je prvi mjesec u kojem su goste upoznali sa svojim radom i ponudom, koju će ipak stalno mijenjati i nadopunjavati, u skladu sa željama gostiju. Naima su otkrili koja je to domaća torta osvojila goste, kao i što im pripremaju za zimu.

Odakle slatko u Slanome? Kako ste došli na ideju otvaranja slastičarnice u malom mjesto blizu Dubrovnika?

S obzirom na to da u našem malom turističkom mjestu fali ponude, išli smo na nešto novo. Htjeli smo kako turistima, tako i  našim mještanima ponuditi mjesto gdje mogu popiti kavu i pojesti kolač. Također u ponudi imamo doručke i brze zalogaje poput više vrsti salati i domaćih pita s vučenim tijestom.

Od same ideje do realizacije prošlo  je više vremena nego što ste očekivali – slastičarnica je umjesto predviđenog otvaranja u lipnju otvorena tek u rujnu. Što se dogodilo, zašto se sve to odužilo?

Prošlo je dosta vremena, svima je jasno da ste na gubitku kad ne radite u srcu turističke sezone. Ali mi se okrećemo vedrijim danima, kako sljedećoj sezoni, tako i hladnijim danima u kojima ćemo se potruditi našim mještanima i svima koji se u Slanome nađu ponuditi mjesto gdje će se osjećati ugodno.

Iza vas je prvi mjesec poslovanja – kako ste zadovoljni dosadašnjim odazivom gostiju i njihovim reakcijama na vašu ponudu?

Prvi mjesec poslovanja je protekao izvrsno. Očekivali smo dobro poslovanje, ali odaziv gostiju je premašio naša očekivanja i zbog toga smo izuzetno zadovoljni jer je to znak da smo mjestu ponudili upravo ono što mu je nedostajalo. Reakcije su izvrsne, svi odlaze zadovoljni i što je još ljepše, vraćaju se u našu slastičarnu.

Zašto ste za svoju slastičarnicu odabrali ime Bite bay? Što ono za vas predstavljala i tko je zaslužan za to ime?

Ime Bite bay je odabrano u suradnji s arhitekticom Leom Đurović Ruso te studiom Šesnić&Turković iz Zagreba. Odnosi se na uvalu gdje se slastičarnica nalazi i na slatke zagriske koji se u njoj mogu pronaći.

Kada je u pitanju vaše slastičarsko iskustva, možete li nam reći više o tomu gdje ste dosad stekli iskustvo u slastičarstvu? Jeste li završili i formalno obrazovanje za slastičare?

Iskustvo mene vlasnika je prikupljeno isključivo u svijetu konobarstva i to od pomoćnog konobara pa sve do menadžera restorana. Radio sam u hotelima i restoranima na dubrovačkom području, ali i u Njemačkoj te sam na svim tim mjestima upijao najbolje. Sve moje ideje realizirale su se u suradnji s prijateljem čiji je prostor te mojom sumještankom Ivanom Martić koja je slastičarka te radi na unaprjeđenju svoga znanja, kako samostalno tako i putem stručnih usavršavanja.

Što vas je uopće privuklo slastičarstvu, slatkom, ali zahtjevnom poslu? Kad se pojavio interes za to?

Kao što smo već rekli, najveći poticaj za otvaranje slastičarnice je bio taj što je upravo to nedostajalo našem mjestu. Interes za otvaranjem vlastitog posla traje već godinama te sam u suradnji s najbližima ostvario svoju ideju.

Uz vas, tko je još u tim ove novootvorene slastičarnice?

U timu smo vlasnik, Ivan Lasić, naša slastičarka Ivana Martić, moja sestra Petra te prijatelj Dubravko Radić, vlasnik prostora. Naravno tu je bezuvjetna podrška obitelji i još niz osoba bez kojih ovo sve ne bi bilo moguće i još jednom im se ovim putem želimo zahvaliti.

Što se sve nalazi u vašoj ponudi? Je li ona stalna ili ćete svoju ponudu neprestano mijenjati i nadopunjavati?

Naša ponuda se sastoji od 4-5 vrsti torti koje su u stalnoj ponudi, tu su i doručci koji su također stalni i brzi zalogaji, razne salate, domaće pite i plate. U ponudu stalno ubacujemo novitete, prilagođavamo se gostima, pratimo njihove reakcije. Trudimo se dati što raznovrsniju ponudu kako bi naši gosti mogli uvijek probati nešto novo. Naravno, dogodine će ta ponuda biti još šira i bogatija.

U današnje vrijeme mnogi ljudi paze na prehranu, na unos određenih namirnica itd. Jeste li u svojoj ponudi predvidjeli i zdrave slastice, bezglutenske slastice itd.?

Kad je riječ o zdravoj prehrani, zasad u ponudi imamo samo Zdravi doručak. Takvu vrstu ponude imamo u vidu i uskoro će se naći na našem meniju kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Je li se u ovom prvom mjesecu poslovanja neka slastica već nametnula kao najpopularnija, nešto što gosti najradije biraju?

Torta za koju smo dobili najviše pohvala, i koja se nekako veže za našu slastičarnicuu je torta od rogača. Ta torta je nešto što predstavlja naš kraj i reakcije su izvrsne. Također, ljudi su prepoznali i kvalitetu naših sladoleda, koje pravimo sami i zasada smo jedni od rijetkih na našem području koji u svojoj ponudi imaju sladolede napravljene u vlastitoj kuhinji.

Zadržimo se još na vašoj ponudi – oslanja li se ona više na moderne ili tradicionalne slastice?

Naša ponuda je kombinacija tradicionalnog i modernog, trudimo se ponuditi slastice za svačiji ukus.

Ima li nešto u vašoj ponudi što vas razlikuje od drugih, nešto što možda dosada na ovim područjima nije bilo moguće iskušati?

Mi smo se bazirali na ponudu domaćih torti i slastica, pomno biramo sastojke za naše proizvode, surađujemo s domaćim dobavljačima voća i povrća, jaja i sličnih proizvoda.  Svi materijali s kojima radimo provjerene su kvalitete i to naši gosti prepoznaju. Naš cilj je da gosti osjete note domaćih okusa.

Kada pogledate unatrag, u sam postupak otvaranja slastičarnice, što biste rekli – koliko je teško pokrenuti vlastiti posao u malom mjestu i što mislite, utječe li blizina turističkog središta poput Dubrovnika na vaš posao, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu?

Dosta je teško, ali kada smo otvorili vrata naše slastičarne i vidjeli reakcije gostiju, sav trud se isplatio. S obzirom na to da je Slano turističko središte, utjecaj Dubrovnika nije niti pozitivan niti negativan. Što se tiče domaćih gostiju, utjecaj je pozitivan jer je odaziv domaćih gostiju iz Dubrovnika velik.

Biste li i drugima preporučili da u svojim mjestima pokrenu vlastiti slatki posao?

Zašto ne? Raznovrsna ponuda je dobitak za svakoga, kako za goste, tako i za mjesto u kojem se objekt nalazi.

Iako je vaša slatka priča tek počela, nas zanima kakvi su vaši daljnji planovi – imate li namjeru širi posao, ići u druga mala mjesta u dubrovačkoj okolini…?

Idemo korak po korak, pred nama je još puno posla i izazova, a u daljoj budućnosti je sve moguće.

I na kraju, što stanovnici Slanoga i njihovi gosti mogu očekivati u vašoj slastičarnici tijekom jeseni i zime? Kako ćete im zagrijati i zasladiti hladne zimske dane?

Zimska ponuda je u pripremi, uz standardnu ponudu naći će se i razne vrste čajeva i slastica koje će naše goste grijati u hladnim, zimskim danima.

Fotografije: Bite bay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

1 Comment
  1. Bravo Ivane,iznenadio si me ugodno i nevjerojatno slatko!Želim cijeloj ekipi puno uspjeha,a vjerujem da ćete to i postići!Od srca tvoja učiteljica matematike!

    Ankica

Leave a Reply

Your email address will not be published.