Slatka Dora

U našoj se redakciji nedavno slavio 17. rođendan moje nećakinje, a za tu sam priliku pripremila tortu koja spaja njezine omiljene okuse – čokoladu i višnje.

Sastojci
Biskvit
  • 7 jaja
  • 250 g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 100 g oštrog brašna
  • 50 g kakaa
  • pola žličice praška za pecivo
Krema I i II
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 g mliječne čokolade
Glazura
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja
Dekoracija
  • 2 šlag pjene
  • 1 šlagfix
  • listići čokolade
I još
  • 1 staklenka otkoštenih višanja
  • čašica višnjevače
Priprema
Biskvit

Zagrijte pećnicu na 180°.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. U jednoj posudi pomiješajte žumanjke, šećer i vanilin šećer i miješajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj posudi prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. U pjenastu smjesu dodajte ulje i dobro promiješajte. Stalno miješajući postepeno dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.

U drugoj posudi, miješajući najvećom brzinom, napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dobiveni snijeg postepeno, ručno miješajući, dodajte prethodno dobivenoj smjesi.

Pripremljenu smjesu za biskvit ulijte u kalup za torte (promjera 26 cm) koji ste prethodno poprskali uljem u spreju ili namazali maslacem i posuli brašnom.

Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 30-40 minuta (provjerite čačkalicom je li biskvit pečen).

Gotovi biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Kada se biskvit ohladio, vodoravno ga prerežite dva puta kako biste dobili tri biskvitne kore.

Kreme

Vrhnje za šlag ugrijte na laganoj vatri do vrenja i podijelite ga na dva dijela. U 250 ml vrhnja stavite čokoladu za kuhanje razlomljenu na kockice, a u preostalih 250 ml stavite mliječnu čokoladu razlomljenu na kockice. Obje kreme miješajte ručno dok se čokolada sasvim ne rastopi te ih ostavite da se u potpunosti ohlade. Kada se potpuno ohlade, stavite ih oko 30-45 minuta u hladnjak.

Slaganje torte

Procijedite višnje iz staklenke te u njihovu tekućinu ulijte čašicu višnjevače. Višnje pustite da se skroz ocijede.

Izvadite prvu kremu (s čokoladom za kuhanje) iz hladnjaka te je mikserom na najvećoj brzini razradite dok ne dobijete pjenastu kremu.

Na tanjur za posluživanje stavite obruč kalupa u kojem ste pekli tortu te na dno stavite prvu biskvitnu koru. Preko kore prelijte dio tekućine od višanja s višnjevačom pa na nju rasporedite pola količine ocijeđenih višanja. Preko višanja prelijte kremu od čokolade za kuhanje.

Na kremu stavite drugu biskvitnu koru, prelijte je tekućinom od višanja s višnjevačom te na nju rasporedite preostale višnje. Iz hladnjaka izvadite drugu čokoladnu kremu, razradite je mikserom do željene gustoće pa rasporedite preko višanja. Na kremu stavite zadnju koru pa je prelijte glazurom.

Dekoracija

Na pari rastopite čokoladu uz dodatak ulja te prelijte preko vrha torte. Ostavite da se stisne pa tortu stavite u hladnjak na nekoliko sati (najbolje preko noći).

Izvadite tortu iz hladnjaka i uklonite obruč od kalupa. Dvije šlag pjene pripremite prema uputama na vrećici uz dodatak jednog šlagfixa pa premažite obrub torte šlagom i pospite čokoladnim listićima.

Ohlađenu tortu servirajte.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.