Slastice su više od hrane

Dragi čitatelji,

ni okrenuli se nismo, a već je prošlo tri mjeseca od kada je Slatkopedija postala dio vaše svakodnevice. U protekla tri mjeseca na našem smo portalu donijeli brojne slatke priče, najavili smo razna događanja, pratili natjecanja i uspjehe naših slastičara, isprobali brojne recepte… Toliko toga smo napravili, a s veseljem razmišljamo o tomu što nas još sve čeka.

Voditi ovakav portal, u kojem svakodnevno izvještavamo o slatkim temama, pravi je užitak. Naime, ako mene pitate slastice nisu samo hrana, one su puno više od hrane. Slastice su vjeran pratitelj svih velikih životnih događanja, najbolja utjeha u tužnim danima i najbolji izbor za proslavu u sretnim. Slastice se spremaju za rođendane, diplome, vjenčanja, a uz slastice se slave i veliki poslovni uspjesi. Bez slastica, bez torte ili kolača, teško je zamisliti svečaniji obiteljski ručak ili večeru.

Sjetite se samo kako ste kao djeca na proslavama rođendana nestrpljivo iščekivali kad će doći trenutak puhanja svjećica i kad ćete konačno moći isprobati tortu koju vam je pripremila mama ili neka druga vama bliska osoba? Primjećujete li sada to isto ushićenje, radost i nestrpljivost i na licu vašeg djeteta, unuka ili nećaka?  Posebno je pak neprocjenjiva sreća na dječjim licima kad im se dozvoli da umoče ručice u kremu na torti.

Najljepše uspomene iz djetinjstva nerijetko su vezane za izradu slastica u društvu mame, bake ili tete (a u nekim slučajevima i u društvu tate ili djeda), a miris netom ispečenih keksića za čas mnoge vrati u bezbrižne dane djetinjstva.

Kada pak dođe trenutak za dan o kojem mnoge djevojke maštaju od ranog djetinjstva, za dan vjenčanja, jedno od glavnih pitanja postaje – kakvu tortu odabrati? Izgled torte u tim trenucima postaje jednako važan kao i okus. Biraju se okusi, dekoracije, broj katova… sve kako bi najvažniji dan u životu mladenaca bio popraćen najljepšom tortom koju je svijet vidio. Rezanje torte, prvi zajednički „posao“ koji mladenci odrade na svadbenoj večeri, jedan je od najsvečanijih trenutaka na svakoj svadbi.

Kolači i keksi idealan su izbor i kada nekom želite izraziti zahvalnost, privrženost ili pak pokazati nekomu da mislite na njega. Mnogi baš zato biraju jestive darove – vrećice ili kutije ispunjene domaćim keksićima i slasticama – koji drugim osobama stavljaju osmijeh na lice.

Čokolada, bomboni, sladoledi i ostale slastice vjerni su pratitelji učenicima i studentima prilikom pripremanja ispita  i pisanja diplomskih radova, ali i utjeha ukoliko nešto od toga ne prođe dobro.  O dobrobitima čokolade već  smo pisali, ali i bez službenih istraživanja, znamo da jedna kockica (koja obično za sobom vuče još nekoliko kockica ili cijelu čokoladu) može smanjiti bol, odagnati tugu i uljepšati dan.

I zato, ma što god drugi govorili, slastice nisu samo hrana – one su puno više od hrane.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.