Sladoled od vanilije bez vanilije?

Kako navodi The Guardian, istraživanja su pokazala da jedan od pet sladoleda od vanilije ne sadrži ključne sastojke za dobivanje ovoga okusa.

Upravo je sladoled od vanilije jedan od omiljenih sladolednih okusa, a nedavno je istraživanje otkrilo kako sladoledi određenih brendova uopće ne sadrže neke od ključnih sastojaka potrebnih za njegovu izradu.

Naime, za izradu sladoleda od vanilije potrebni su vanilija, mlijeko i vrhnje, a samo polovica testiranih sladoleda sadržavala je sva tri sastojka, dok mnogi nisu sadržavali niti jedan od navedenih sastojaka.

Iako se, uobičajeno, sladoled od vanilije izrađuje od svježeg mlijeka, vrhnja, žutanjaka, šećera i vanilije, u brojnim se slučajevima svježe mlijeko zamjenjuje onim u prahu, a vanilija ekstraktom slične arome. Isto tako, u sladoledima se mliječni proizvodi zamjenjuju dodavanjem palminog ili kokosovog ulja te vode.

Do 2015. oznaku sladoled mogao je nositi proizvod koji sadržavao najmanje 5 posto mliječne masti te 2,5 posto mliječnih proteina, no to je pravilo ukinuto usvajanjem Europske regulative o hrani, kako bi se više proizvoda, poput onih veganskih, moglo smatrati sladoledom.

 

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.