Škola slastičarstva sa Suzanom Kvesić: štrukle

Prošlog tjedna Suzana Kvesić nas je podučila kako pripremati vučeno tijesto, a danas nam otkriva tajne uspješne pripreme štrukla.

Sad kad smo naučili kako se radi osnovno vučeno tijesto vrijeme je za štrukle. U videu vam otkrivam recepturu i trikove bitne za uspješnu izradu štrukli te tri najčešća načina posluživanja.

Štrukle su tradicionalno hrvatsko jelo koje se izrađuje od finog vučenog tijesta s nadjevom od svježeg sira.

Za uspješne štrukle bitno je usvojiti vještine izrade vučenog tijesta, koristiti kvalitetne domaće namirnice i dati malo ljubavi.

Iako se mogu pripremati kuhane ili pečene, meni je uvijek puno draža opcija najprije ih kuhati, a potom zapeći s vrhnjem ili kuhane poslužiti s maslacem i krušnim mrvicama. Također, možete sačuvati vodu u kojoj ste kuhali štrukle, u nju dodati poprženi luk na maslacu, kiselo vrhnje nekoliko izrezanih štrukli, sol i napraviti ukusnu juhu.

Za izradu tijesta svakako preporučujem oštro brašno jer štrukle izrađene s vučenim tijestom od oštrog brašna su svjetlije boje i mekanije, odnosno manje žilave nego one izrađene s glatkim brašnom.

Tijesto razvlačimo nakon što se dovoljno odmorilo na toplome .

Štrukle režemo tanjurićem jer na taj način bolje lijepimo slojeve tijesta pa se prilikom kuhanja štrukle neće otvoriti i sir neće ići van.

Štrukle možemo raditi kao slano jelo, ali i kao desert. Štrukle poslužene za desert posipamo šećerom, a možemo i prilikom izrade smanjiti količinu soli u nadjevu.

Fotografija: Suzana Kvesić

Video: Suzana Kvesić

Suzana Kvesić
Suzana Kvesić

Hrvatska slastičarka i predavačica na Pučkom otvorenom učilištu te na visokoj školi Aspira svoje je bogato slastičarsko znanje odlučila podijeliti i s čitateljima Slatkopedije - jedinog hrvatskog portala specijaliziranog za slastice i slastičarstvo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.