Sezonsko voće – neiscrpan izvor za izradu slastica

Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci na tržnicama se pojavljuje sve veći broj primamljivog sezonskog voća, a kako pojedino voće koristiti u izradi slastica donosimo vam u nastavku.

Svibanj, lipanj i srpanj mjeseci su kada dozrijeva brojno voće. Upravo je to prilika za izradu brojnih, ukusnih i osvježavajućih slastica. U svibnju se na tržnicama pojavljuju jagode i trešnje, u lipnju im se pridružuju maline, borovnice, ribiz, višnje, jabuke, kruške, breskve, nektarine i marelice, a u srpnju smokve, grožđe i lubenica.

Jagoda je vrlo čest gost u izradi slastica. Koristi se u izradi voćnih kolača i torti, pita i rolada. Dobra je osnova za pripremanje sorbeta, frapea, voćnih umaka i preljeva te sladoleda. Izvrsno se ljubi s čokoladom, a koristi se i za dekoriranje torti i kolača.

Trešnje se najčešće koriste za izradu biskvitnih kolačića te pita. Njihov se pire koristi za izradu mousseova, umaka, preljeva, sorbeta te sladoleda.

Maline se najčešće koriste kao preljev za ukusnu pannacottu te kao dodatak za brojne druge kreme. Izvrstan su nadjev za pite i savijače. Njihov se pire koristi za izradu sorbeta, umaka, preljeva te sladoleda.

Borovnice se uglavnom koriste kao nadjev za pite. Također su izvrsna baza za pripremu voćnih sladoleda i sorbeta, ali i ukusan preljev ili umak za sladoled.

Ribiz se može dodati u smjesu prilikom izrade kolača ili na vrh kolača prije pečenja. Može poslužiti kao izvrsna šećerna dekoracija. Isto tako dobra je baza za sorbete i sladolede.

Višnje su odličan nadjev za biskvitne kolače, pite i savijače. Koriste se i u izradi sladoleda, a od njih se može izraditi i tople umake za nabujke, palačinke, savijače te kremaste kolače.

Jabuke se najčešće upotrebljavaju kao nadjev za pite, štrudle, savijače i krostate. Od njih se izrađuje i omiljena dječja poslastica „jabuke u šlafroku“.

Kruške se najčešće poširaju te služe uz dodatak sladoleda od vanilije te preljeva od čokolade. Također, vrlo ukusna slastica su pečene kruške. Mogu se koristiti i pri izradi voćnih kocki te kao nadjev za pite i krostate.

Breskve i nektarine se uglavnom koriste u obliku džema u pripremi slastica. Ponekad se koriste za izradu voćnih kocki te za dekoraciju.

Marelice su idealne za pripremu različitih pita i krostata, ali i voćnih biskvitnih kolača.

Smokve se mogu poširati te služiti sa sladoledom od vanilije, a mogu se i peči ili karamelizirati. Koriste se i kao nadjev za štrudle i pite.

Grožđe se koristi kao nadjev za pite i krostate, a može služiti i kao šećerni ukras za kolače, torte i sladolede.

Lubenica se koristi za izradu osvježavajućih sorbeta i granita.

Od većine navedenog voća mogu se izrađivati i kompoti te džemovi i marmelade. Isto tako, sve od navedenih voćki mogu se dodati u ukusnu voćnu salatu.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.