Savršeni veganski red velvet cupcakes

Ne možemo dozvoliti da nam današnji dan prođe bez crvene boje, a baš ona se našla u ovim predivnim cupcakesima čiji je recept s nama podijelila Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.

Biskvit
  • 70 g aquafabe (slanutkove vode)
  • 200 g glatkog brašna
  • 12 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
  • ¼ žličice soli
  • 225 g šećera
  • 95 g suncokretovog ulja
  • 160 g rižinog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 ¼ žličica praška za pecivo ( cca 6.5 g)
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • 1 žličica alkoholnog ili jabučnog octa
  • crvena jestiva boja u prahu
Krema
  • 290 g rižinog mlijeka
  • 40 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • ¼ žličice soli
  • 250 g margarina (80% masnoće)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema
Cupcakesi

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ukoliko koristite pećnicu s dva grijača. Stvite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.

U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi istucite malo aquafabu, dok ne postane poput bijelog oblaka. Dodajte ulje, rižino mlijeko, ekstrakt vanilije i pola žličice crvene boje u prahu pa sve izmiješajte koristeći pjenjaču dok ne bude jednolične konzistencije. Mokre sastojke dodajte suhima i pomiješajte dok se sve ne sjedini. Na kraju, u maloj šalici, pomiješajte sodu bikarbonu s octom. Lužnato i kiselo će reagirati isti tren i stvorit će se pjena. Odmah je dodajte u smjesu i sve dobro izmiješajte.

Napunite papirnate košarice do ¾  visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 20-25 minuta.

Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.

Krema

Od rižinog mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu kako se ne bi stvorila „kožica“ na vrhu.  Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Miksajte omekšali margarin (ili neku drugu vegansku zamjenu za maslac) 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još oko 30 sekundi. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja cupcakesa inače će se stisnuti u hladnjaku.

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom (ja sam koristila Wilton 2D) i ukrasite svaki cupcake.

Napomena

Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja izvadite ih na sobnu temperaturu.

Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.