Savjeti za uspješnu izradu slastica od povrća

Iako mnogima zvuči nevjerojatno, povrće može biti izvrstan sastojak za izradu slastica, a ukoliko se u izradi ne koriste visokorafinirane namirnice, slastice s povrćem jako su zdrave pa su izvrsna alternativa klasičnim slasticama.

Tradicionalno se kod nas za izradu slastica koristi samo voće, no s vremenom i praćenjem trendova, u izradi slastica sve se više počelo upotrebljavati i povrće. Od povrća se najčešće koriste mrkva i bundeva zbog dvoje slatkoće, ali u slasticama će se izvrsno uklopiti i cikla, avokado, batat, tikvice, poneke vrste graha, i brojne druge povrtnice.  Mnogi ne znaju da su slastice s povrćem često zdravije i hranjivije od klasičnih slastica, ukoliko se pri izradi ne koriste visokorafinirani sastojci. Izbor oblika u kojem će se koristiti povrće pri izradi je proizvoljno, ono može biti: sirovo, kuhano, ribano, miksano ili cijeđeno.

Kako biste bili uspješni u pripremi slastica s povrćem, važno je da obratite pozornost na specifičnosti pojedinih vrsta voća. Tako je važno znati da su svježe iscijeđeni sokovi od povrća izvrsni su za izradu sorbeta i ledenih deserata. Grahorice se najčešće koriste pri izradi čokoladnih slastica jer one daju gustoću i sočnost, a prilikom dodavanja ribanog povrća u slastice potrebno je paziti da je ono fino naribano kako veliki komadi ne bi narušili teksturu slastice.

Za postizanje kremoznosti pirea od povrća, potrebno je povrće prethodno skuhati.

Kod pripreme slastica s povrćem, baš kao i kod pripreme svih vrsta slastica važno je ne odustajati lako te izradi pristupiti s ljubavlju i strpljenjem – i sigurni smo da ćete uskoro i vi uživati u slasticama s povrćem.

Fotografije: Pixabay, Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.