S dobošicom do vrha: Smiljka Mihelja pobjednica je 22. Kriških oblizeka

Prošlog je vikenda održana manifestacija Kriški oblizeki na kojoj je pobjedu, sa svojom doboš tortom, odnijela Slavka Mihelja.

Dvadeset i drugo izdanje festivala slastica Kriški oblizeki održano je proteklog vikenda u Križu. Na ovogodišnjem izdanju pobjedu je odnijela Smiljka Mihelja iz Okešinca s doboš tortom, koja je, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, bila najbolja između gotovo sto pedeset ocijenjenih slastica.

Pobjednica Smiljka kaže kako kolače radi čitav život, ali ne zna točan broj ispečenih jer od svoje dvadesete godine svaki tjedan napravi najmanje jedan kolač ili tortu. Omiljenu slasticu nema, već peče ono što najviše veseli njezinu obitelj, posebice unuke, a najčešće su to bućnice, štrudle, mađarice te drugi tradicionalni kolači. Pobjednička torta njezina je dugogodišnja želja, no u takvu se slastičarsku avanturu nije željela upuštati sve dok ne nabavi savršen recept, i u tomu je uspjela. Sreću joj je donio recept Marthe Stewart. Ocjenjivački sud oduševljen je izgledom, ali i kvalitetom pobjedničke torte.

„Ove smo godine na festivalu imali širok raspon vrlo zanimljivih slastica. Stvarali su ih muškarci i žene, a iako je riječ o amaterima, neke slastice djeluju kao da su ih radili profesionalni slastičari“, rekla je Božica Brkan, predsjednica ocjenjivačkog suda.

Osim pobjedničke dobošice, na festivalu su nagrađene i sljedeće slastice: Bakina sunca Jane Krivec, Mrs. Pumpkin kocke Božice Glavaš, Bečki keksi Barbare Halaček, Baklava Janje Kamenjašević, Ledene kiflice od masti Dragice Sopjan, Torta S okusom mora Nikoline Horvat Rabuzin, Torta od mrkve i sira Paule Vuksan, Medena Kata Dominika Diklića i Pita slastičarka Katice Lehki, Savijača sa sirom i tikvicama Dijane Korman i Ferrero Rocher baklava Jasmine Štimac Bosankić, navedeno je na stranici Oblizeki.

Kao što smo na našem portalu već pisali, festival Kriški oblizeki humanitarnog je karaktera, a sva prikupljena sredstva koristit će se za rad s djecom u udruzi Društvo Naša djeca Križ.

Iako je ovo bilo dvadeset i drugo izdanje ove manifestacije, ona zapravo ove godine obilježava dvadeset i petu godišnjicu postojanja, a među štandovima na ovogodišnjem izdanju osobito se istaknuo onaj sa slasticama Kalnika, općine iz Koprivničko-križevačke županije.  Stoga je predstavnicima općine uručena posebna nagrada festivala.

Podsjetimo na kraju da ovaj festival organizira Društvo Naša djeca Križ, a partneri festivala su Zagrebačka županija, LAG Moslavina i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Fotografije: Kriški oblizeki

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.