Rolada s kokosom, limunom i marakujom

Alica Bjeli Duduković poslala nam je novi recept za roladu s kokosom, limunom i marakujom, za koji kaže: „U ovom kolaču poseban okus kremi daje dodatak lemon curda s marakujom. Lemon curd je krema koja se obično radi od limuna, no može i od ostalih citrusa, a ja sam joj dodala i pire od marakuje. Meni je ovo pravi ljetni okus. A ima i malo alkohola.“

Sastojci
Lemon curd
  • 3 jaja
  • 65 g maslaca
  • 130 g šećera
  • sok jednog limuna
  • 100 g pirea od marakuje
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 50 g škrobnog brašna
  • 100 g šećera
  • 50 g kokosa
  • 100 g lemon curda s marakujom
Biskvit
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 2 žlice likera od kokosa
  • 2 žlice ulja
  • 50 g škrobnog brašna
  • 50 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
Priprema
Lemon curd

Na pari zagrijavati maslac, šećer i jaja te lagano miješati pjenjačom. Kada se šećer otopio, umiješati limunov sok i pire od marakuje. Kremu kuhati uz stalno miješanje oko 15 minuta dok se ne zgusne. Uliti je u teglicu i kada se ohladi staviti u hladnjak, dok vam ne zatreba.

Krema

Mlijeko i šećer staviti na vatru. Kada zavri dodati škrobno brašno i kokos te kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Potrebno je nekoliko minuta. Smjesa treba imati teksturu gotovog pudinga.

Ostaviti da se krema hladi.  Kada je krema skoro hladna, dodati 100 g lemon curda s marakujom te umutiti mikserom u jednoličnu smjesu.

Dok se krema hladi pripremiti biskvit.

Biskvit

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom, dodati ulje i liker te umutiti. Prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati škrobno brašno i sve umutiti u smjesu. Umutiti snijeg od bjelanjaka te lagano umiješati u smjesu.

U lim za pečenje staviti papir za pečenje te po njemu rasporediti smjesu. Peći oko 10 minuta na 180°C.

Izvaditi iz pećnice te odmah u papiru uviti biskvit u roladu. Ostaviti da se tako hladi.

Slaganje

Biskvit odmotati, pažljivo odvojiti papir od biskvita. Premazati biskvit s dvije trećine kreme. Uviti u roladu. Možda će vam malo kreme izaći van prilikom uvijanja, mene to nije pretjerano uzrujavalo, uzela sam žličicu, prebacila u zdjelicu i kasnije pojela.

Premazati roladu preostalom trećinom kreme, staviti u hladnjak da se hladi nekoliko sati i posuti kokosovim brašnom.

Napomena

Lemon curd s marakujom se može napraviti i nekoliko dana prije nego odlučite raditi kolač, bitno je samo čuvati ga u hladnjaku, maksimalno do tri tjedna.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković 

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.