Rigojanči: ljubav kao slatko nadahnuće i za novu slikovnicu

Nastavlja se širiti priča o kolaču rigojanči – nakon prošlogodišnje izložbe i nedavno predstavljenog riječkog suvenira – krpe s motivom ovog kolača, danas će Riječanima biti predstavljena i slikovnica za djecu Rigo Janči.

Prvi dan proljeća u Rijeci će obilježiti predstavljanje nove slikovnice za djecu Rigo Janči – Ljubav kao slatko nadahnuće. Posebnost ove slikovnice čiji tekst potpisuje poznata hrvatska spisateljica i glazbenica Anđa Marić, ilustracije Sjepan Lukić, a cjelokupnu ideju Svetozar Nilović, jest činjenica da je radnja ove slikovnice vezana za kolač rigojanči.

Naime, kao što smo na našem portalu već pisali, rigojanči je nekoć bio neizostavna slastica riječkog kraja koja je s vremenom iščezla iz riječkih slastičarnica, a u život ju je vratio Svetozar Nilović koji je odlučio upoznati Riječane i njihove goste s bogatom i zanimljivom poviješću ovog kolača.

Stoga je već prošle godine priredio izložbu, a ove je godine njegov trud rezultirao novom slikovnicom kako bi i najmlađi saznali priču o zabranjenoj ljubavi između romskog violiniste i belgijske princeze, zahvaljujući kojoj je i nastao ovaj kolač kao dar za belgijsku princezu.

Autorica ove slikovnice poznata je spisateljica i glazbenica Anđa Marić koja nam je otkrila da je do ove slatke suradnje došlo prilikom predstavljanje jedne njezine knjige za djecu održanog u prostorima muzeja Peek&Poke-Muzej djetinjstva. Tada joj je Svetozar Nilović predložio da upravo ona napiše tekst ove slikovnice. Činjenica da joj je mađarski materinski jezik dodatno je pridonijela razvoju ovog projekta. „On se jako bacio u to, otišao je sve istražiti o Rigo Jančiju u Mađarsku, a kako je meni mađarski materinski jezik, ja sam mu prevodila sve te podatke. Tako da je moje znanje mađarskog njemu bila velika pomoć.“, priča nam Anđa Marić.

Komentirajući je li joj pisanje slikovnice o povijesti jednog kolača bilo veliki izazov, autorica otkriva: „Pa izazovno mi je bilo samo utoliko što su Rigo i Clara bili izuzetno skandalozan par. Ona je ostavila belgijskog grofa s troje djece i otišla s mađarskim Ciganinom. I onda kako da je napišem priču za djecu, a ona je troje djece ostavila? To je bio moj najveći izazov, ali sam se fokusirala na ljepotu njihove ljubavi.“

Predstavljanje ove slikovnice održat će se danas u prostorijama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka s početkom u 18 sati. Slikovnicu će predstaviti autorica Anđa Marić, ilustrator Stjepan Lukić te nakladnik „Uliks“ iz Rijeke. Programom su predviđene uvodne riječi i razgovor s autorima te promotivna prodaja i potpisivanje, a okupljenoj publici bit će poslužen kolač “rigojanči”. Bit će to prilika i da sama autorica slikovnice prvi put u životu isproba ovaj kolač.

Fotografije: Peek&Poke – Muzej djetinjstva, Instagram profil Anđe Marić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.