Revitalizacija bračkih medenjaka – posebnost im daje dodatak maslinovog ulja

LAG Brač ove je godine započeo proces revitalizacije tradicionalnih recepata otoka Brača, a u pomoć su im na projektu Medenjaka bračkih spremno uskočili učenici Srednje škole Brač iz smjera Kuharstva pod mentorstvom Zvonimira Ljaljića.

Lokalna akcijska grupa (LAG) Brač ove je godine krenula s projektom Revitalizacija tradicionalnih recepata otoka Brača, točnije Medenjaka bračkih. Istražujući stare recepte vezane uz otok Brač, te listajući poznatu kuharicu Dike Marjanović Radice Dalmatinska kuhinja naišli su na recept za Medenjake bračke.

Činjenica da su ti medenjaci zaslužili nositi ime njihovog otoka navela ih je na zaključak da oni u sebi kriju tradiciju i različitost te da zaslužuju njihovu pažnju.  Stoga su započeli istraživanje o njima, sve s ciljem očuvanja medenjaka iz zaborava te sa željom da utvrde kolike su mogućnosti ovog proizvoda i da podignu dodatnu vrijednost osnovnog proizvod – meda. Naime, zbog duge tradicije, baštine u kamenim košnicama, pašnjacima i mediteranskom bilju koje bračkom medu daje prepoznatljiv okus, medarstvo, to jest pčelarstvo, je sektor kojem na Braču treba pridodavati više pažnje.

Njihovom istraživanju, već u početnoj fazi, spremno su se priključili učenici Srednje škole Brač iz smjera Kuharstva i njihov mentor Zvonimir Ljaljić.

Kao početak suradnje uzet je Dan meda, koji se obilježava 7. prosinca. Kako objašnjava Zvonimir Ljaljć, usporedbom bronih recepata za medenjake iz raznih kuharica s onim bračkim, ustanovljeno je da je osnovna razlika između bračkih medenjaka i ostalih ta što se u pripremi bračkih medenjaka koristi maslinovo ulje.

Upravo korištenje maslinovog ulja u kasnijim razgovorima s bračkim „slastičarkama“ na terenu pokazalo se kao konstanta u receptu, dok količine šećera, meda i začina variraju od obiteljskog recepta do obiteljskog recepta.

Uzevši to kao vodilju, mladi kuhari drugog i trećeg razreda pripremili su smjesu za bračke medenjake i one „uobičajene“ bez maslinovog ulja kako bi usporedili recepte i prepoznali posebnosti bračkih medenjaka.

Prva, okom vidljiva razlika, jest ona u boji smjese – naime, zahvaljući maslinovom ulju brački medenjaci imaju tamniju, zlaćanu boju.

Kako navode iz LAG-a Brač, med je, dakako, najvažniji sastojak, i upravo njegova aromatičnost specifična za otočke pašnjake bogate mediteranskim biljem, daje im poseban okus. Med se dodaje onoliko koliko je potrebno da objedini smjesu.

Još jedna od zanimljivosti vezanih za ove medenjake jest ta što u njih uopće ne ide šećer, barem ne po Radicinom receptu. Međutim, iz LAG-a Brač ističu da ga većina ipak dodaje, jednako kao što i dodaje više meda od one dvije – tri žlice navedene u receptu.

Brački se medenjaci, otkrili su nam učenici, lako oblikuju, upravo zbog ulja koje im daje masnoću, a oblikuju se rukama dok im površina ne postane sasvim glatka. Potom se ukrašavaju i stavljaju u pećnicu na jaču temperaturu.

Za razliku od paprenjaka, medenjaci su se ukrašavali jednostavnije zbog svog oblog izgleda. Istražujući kako su tradicionalno izgledali, učenici su, uz pomoć mentora, proučavali literaturu te razgovarali s bračkim kuharicama. Saznali su tako da su se u prošlosti ukrašavali samo orahom ili bademom pa su ih učenici i sada tako ukrasili.

Osim uobičajenog, okruglog oblika, medenjaci se mogu, kako u receptu stoji, oblikovati i uz pomoć oblika zvijezde, srca i slično, a često se oblikuju i u obliku slova S.

Tako su brački medenjaci uz dodatak maslinovog ulja zahvaljujući LAG-u Brač i učenicima Kuharstva ponovno oživjeli na ovom otoku, a mi ćemo sa zanimanjem nastaviti pratiti ovaj njihov, divnim mirisima ispunjen, projekt Revitalizacije tradicionalnih recepata otoka Brača.

Fotografije: LAG Brač

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.