Rastu cijene vanilije

Svijetom vlada nestašica jednog od najpoznatijih i najčešće korištenih začina u slastičarstvu zbog čega cijene začina, ali i gotovih proizvoda u kojima se vanilija upotrebljava, vrtoglavo rastu.

Još prošle godine pisali smo o nestašici vanilije koja je kao posljedicu imala porast cijene sladoleda od vanilije, a ovaj je problem u svijetu prisutan i danas.

Prošlogodišnji nepovoljni vremenski uvjeti, ali i opsežan postupak dobivanja ovog začina doveli su do povećanja cijena. Veleprodajna cijena vanilije sada iznosi od 500 do 600 američkih dolara po kilogramu, što je deset puta više nego prijašnjih godina. Ova nestašica tjera velike proizvođače da podignu cijenu brojnih proizvoda pa je tako, primjerice, Nestlé već podigao cijene sladoleda od vanilije za 2,5 posto.

Iako Madagaskar drži 80 posto svjetske proizvodnje vanilije, njezino sjeme zapravo dolazi iz Meksika.
Vanilija se uzgaja još i u Indoneziji, Papui Novoj Gvineji, Kini, Turskoj, Tahitiju te na otocima u Indijskom i Tihom oceanu. Diljem svijeta vlada nestašica usjeva vanilije što uzrokuje porast njezine cijene.

Fotografija: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.