Rabarbara – ljekovita biljka dobrodošla i u slasticama

Od stabljike rabarbare izrađuju se različiti džemovi, kompoti i marmelade, ali i razni kolači, pite te mnoge druge slastice.

Rabarbara je višegodišnja zeljasta biljka, velikih listova te mesnate trokutaste stabljike. Iako je u narodu poznata kao voće, ona je zapravo povrće. U Europu ju je donio Marco Polo, a u Kini se već tisućama godina koristi u ljekovite svrhe. Budući da su joj listovi toksični, u ishrani se koriste samo njezine stabljike čiji okus podsjeća na kisele jabuke.

Ljekovita svojstva rabarbare

Rabarbara je vrlo snažan antioksidans. Sadrži mnoštvo korisnih kiselina, mineralnih tvari, vitamina te polifenola. Budući da stimulira metabolizam, idealna je namirnica za sve one koji žele izgubiti višak kilograma, Odlično djeluje na probavni trakt pa se koristi kao laksativ, za liječenje zatvora, ali u manjim dozama pomaže i u liječenju proljeva. Zbog bogatstva polifenolima koji djeluju na stanice raka, postala je hit namirnica u sprječavanju njegova razvoja. Razina polifenola se pri pečenju povećava stoga se u borbi protiv raka preporuča konzumacija pečene rabarbare. Oblozi od čaja rabarbare pomažu kod opeklina, čireva i osipa, a ispijanjem čaja liječe se različite infekcije i upale u usnoj šupljini. Njezina upotreba pomaže pri snižavanju razine kolesterola u krvi pa na taj način smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja. Također, uravnotežuje razinu glukoze u krvi čime se smanjuje mogućnost oboljenja od šećerne bolesti. Preporučuje se upotreba hladnih stabljika kod problema sa žgaravicom.

Čuvanje rabarbare

Pri kupnji rabarbare važno je skrenuti pažnju na stabljike koje moraju biti čvrste i hrskave, a prilikom prelamanja stabljike iz nje mora izaći sok. Svježu rabarbaru je najbolje potrošiti u roku 3 dana od kupnje. Oprane, očišćene, isjeckane te kratko blanširane stabljike mogu se čuvati u plastičnim vrećicama u zamrzivaču do 6 mjeseci .

Upotreba rabarbare u slastičarstvu

Ova se biljka koristi u pripremi različitih džemova, marmelada, kompota, pri izradi peciva, pita i savijača. Izvrsna je u kombinaciji s bananama i jagodama. Može se dodati i sladoledima, moussevima, sorbetima te raznim voćnim kremama.
Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.