Punjena peciva (trdelnik)

Punjena peciva poznatija pod nazivom trdelnik privlače svojim okusom i izgledom, a danas s vama dijelimo recept koji smo pronašli kod naše suradnice Gracijele Došen s bloga Slatki začin koja kaže da je to zapravo tradicionalni recept koji je preuzela od jedne gospođe iz Češke.

Sastojci
Peciva
  • 500 g glatkog prosijanog brašna
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca
  • 3 žlice šećera250 ml mlijeka
  • 42 g kvasca (jedna kocka)
Premaz
  • 1 bjelanjak
  • 5 žlica šećera
  • 1 žličica cimeta
Punjenje
  • 1 puding od vanilije
  • 250 ml vrhnja
Priprema

U jednu posudicu stavimo sitno isjeckan kvasac i šećer, dodamo toplo mlijeko, zamutimo i ostavimo kraj izvora topline da kvasac nabubri.

U drugu posudu stavimo brašno,jaja i maslac. Dodamo kvasac. Zamijesimo tijesto koje pokrijemo krpom i ostavimo 30 minuta da se udvostruči.

Tijesto prebacimo na pobrašnjenu podlogu i režemo komade koje oblikujemo u kuglice. Radimo dugačke valjke koje namatamo na kalup.

Svako namotano tijesto na kalupu premažemo bjelanjkom i uvaljamo u šećer.

Da bi forma bila lijepa,kalupe možemo posložiti u kalup za muffine, okrenuti vrhom prema gore.

Pečemo na 170 stupnjeva 10 minuta.

Kada su pečeni,rolice uvaljamo u cimet.

Punjenje po želji.

Postupak koji sam navela je originalni i tradicionalni recept za trdelnik. Međutim,  ja sam ovoga puta malo izmijenila postupak rada.

Punjenje

Pomiješala sam skuhani puding od vanilije s izmiksanim 250 ml vrhnja za šlag

Svaki tuljak sam uvaljala u otopljenu čokoladu i šarene mrvice.

Napomena

Želim napomenuti da nisam imala okrugle duguljaste kalupe koji se inače tradicionalno koriste, nego metalne “tuljke” koje inače imam u kuhinji. Isto tako, ovoga puta nisam premazivala tijesto, niti ga uvaljala u cimet. Odlučila sam dobiti malo drugačija punjena peciva.

Fotografije: Slatki začin

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.