Prošle godine zabilježena povećana proizvodnja maslaca i vrhnja

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja maslaca u prošloj godini bila je 15 posto viša u odnosu na prethodnu godinu.

Državni zavod za statistiku jučer je na svojim mrežnim stranicama objavio podatke o proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda u 2017. godini prema kojima je vidljivo da je proizvodnja maslaca i vrhnja u odnosu na 2016. porasla, dok je proizvodnja raznih vrsta sireva smanjena.

Prema tim podacima, u 2017. proizvedeno je 576 tona odnosno 15,7 posto više maslaca nego u 2016. godini. Također, povećana je i proizvodnja vrhnja za oko 1.100 tona odnosno 3,7 posto.. Povećana je i količina neobranog mlijeka koje uvoze mljekare.

Tijekom 2017. povećana je i proizvodnja napitaka s mliječnom bazom te svježeg sira, kao i količina prikupljenog kozjeg mlijeka.

Istovremeno, smanjena je količina prikupljenog kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao i proizvodnja svježeg mlijeka za piće te fermentiranih proizvoda. Proizvodnja kravljeg sira te mekanog, srednje tvrdog i prerađenog sira također je zabilježila pad u odnosu na 2016. godinu.

Kada je u pitanju sadržaj mliječne masti u proizvodima, količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 4,5%, fermentiranim proizvodima za 11,2% te siru od čistoga kravljeg mlijeka za 4,7%, dok je veća kod vrhnja za 5,6% i maslaca za 14,5%.

Detaljnije podatke o proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda možete pronaći na mrežnim stranicama Državnog zavoda za statistiku.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.