Proljetna rapsodija

Slavimo Majčin dan uz ovaj neodoljivi desert čije glavne komponente možete pripremiti i nekoliko dana unaprijed te po želji, kad vam „padne šećer“, uživati u divnim okusima proljeća.

Sastojci
Kore
  • 3 bjelanca
  • 200 grama šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 neprskani limun
Žele od jagoda
  • 360 g svježih jagoda
  • 60 g šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 1 žličica gustina
I još
  • 1 šlag pjena
  • ½ vrećice kremfixa
  • 125 ml mlijeka
  • sladoled od vanilije
Priprema
Kore

Pećnicu s ventilatorom upalite na 100⁰ (odnosno 120⁰ bez ventilatora) i pustite je da se ugrije.

Limun dobro operite u toploj vodi, temeljito ga osušite pa ga sitno naribajte. Pripremite jednu žličicu (po želji može i više) ocijeđenog i dobro procijeđenog limunovog soka.

Bjelanca izradite u čvrsti snijeg pa im dodajte pripremljeni procijeđeni sok od limuna. Prilikom izrade snijega od bjelanaca, treba paziti na to da zdjela u kojoj se muti i nastavci za mikser budu potpuno čisti te da nema tragova masnoće na njima.

U dobivenu smjesu polagano sipajte šećer i vanilin šećer te na kraju ručno umiješajte sitno naribanu koricu od limuna.

Dobivenu čvrstu smjesu stavite u slastičarsku špricu s okruglim otvorom te na limu za pečenje obložen papirom za pečenje oblikujte male, plosnate diskove, ostavljajući među njima dovoljno mjesta, kako se u pečenju, zbog potencijalnog širenja, ne bi međusobno zalijepili.

Peći u pećnici 60-75 minuta te gotove izvaditi i pustite da se ohlade.

Žele od jagoda

Svježe jagode očistite i operite te ih izrežite na male komadiće i stavite u lonac. Zatim dodajte šećer i vanilin šećer i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nakon toga dodajte prosijani gustin i nastavite miješati, kuhajući na laganoj vatri još pet minuta.

Gotovi žele prebacite u male staklene posude i pustite da se ohladi.

Slaganje

Izradite šlag pjenu s mlijekom uz dodavanje pola kremfixa.

Na tanjur stavite jednu koru te na nju ravnomjerno nanesite žele od jagoda. U slastičarsku špricu s okruglim otvorom stavite šlag pjenu te je nanesite na rub pirea od jagoda, a u sredinu stavite kuglicu sladoleda od vanilije. Po želji preko sladoleda nanesite još šlag pjene i poslužite.

Napomena

Za izradu ovog deserta možete koristiti kupovni sladoled od vanilije ili ga možete pripremiti po našem receptu.

S obzirom na to da se ovaj desert mora konzumirati odmah zbog topljenja sladoleda i kore od bjelanjaka, samo slaganje je potrebno napraviti netom prije serviranja.

Kore za ovaj desert možete napraviti nekoliko dana (čak i tjedana) unaprijed i čuvati ih u metalnoj kutiji.

I pire od jagoda možete napraviti nekoliko dana unaprijed i do serviranja ga čuvati u zatvorenim staklenim posudama u hladnjaku.

Fotografije: Kate Bošković  

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.