Prhki keksići

Naakon što smo s vama već podijelili recept za prhke božićne kekse autorice Jannette Razum, sad vam donosimo recept naše urednice za ovu neizostavnu božićnu slasticu.

Sastojci
  • 400 g glatko brašna
  • 200 g maslaca
  • 125 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 3 žumanjka
  • korica od limuna
Priprema

U prosijano brašno dodajte narezani maslac pa prstima izmrvite smjesu. U mrvičastu smjesu dodajte šećer, vanilin šećer, žumanjke, sol i koricu od limuina te zamijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela te spljoštite u disk. Zamotajte svaki dio u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem dva sata.

Prvu polovicu ohlađenog tijesta izvadite iz hladnjaka, razvucite tijesto na debljinu oko pola centimetra i raznim izrezivačima vadite željene oblike. Dobivene oblike slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Isto ponovite i s drugom polovicom tijesta.

Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva (dužina pečenja ovisit će o jačini vaše pećnice).

Gotove kekse izvadite iz pećnice i pustite ih da se ohlade, a zatim ih pospite šećerom u prahu i poslužite.

Dobro zatvoreni u limenoj kutiji ovi se keksi mogu čuvati i do tri tjedna.

Napomena

Prilikom vađenja iz pećnice keksi će na površini biti malo mekani, ali će stajanjem otvrdnuti.

Kekse možete ukrasiti rastopljenom čokoladom ili royal icingom.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

Ispis
Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image