Prhki keksi s ružmarinom i narančom

Baš kao što smo prošlu školsku godinu započeli receptom školarke Marije Prše, i ovu nam je godinu novi đački početak zasladila upravo ona – ovaj put ovim keksićima s ružmarinom i narančom.

Sastojci
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • nekoliko manjih grančica svježeg ružmarina
  • 185 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 35 g šećera u prahu
  • naribana korica jedne naranče
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema

U omekšali maslac utisnite ružmarin kako bi ga aromatizirali. Ovo je najbolje napraviti unaprijed, večer prije pečenja keksa. Poklopite posudu pa vratite u hladnjak. Prije upotrebe izvadite maslac iz hladnjaka da omekša, kako biste lakše mogli ukloniti ružmarin.

Glatko brašno promiješajte s praškom za pecivo i šećerom u prahu te prosijajte na radnu površinu. U to dodajte naribanu koricu naranče te izmiješajte rukama.

U sredini napravite udubljenje pa dodajte omekšali maslac, žumanjak, vaniliju i kiselo vrhnje.

Zamijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku pola sata.

Tijesto zatim razvaljajte na papiru za pečenje debljine otprilike 3 mm pa izrezujte u željenim oblicima.  

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 12 minuta.

Gotove kekse pustite da se ohlade, a zatim ih prebacite u staklenu ili limenu posudu.

Fotografija: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.