Prhka pita od šljiva s cimetom i rumom

Jučer smo objavili recept za tart sa šljivama i limoncellom, a danas donosimo recept za pitu od šljiva s cimetom i rumom koji je s nama podijelila Ivana Kovačević Roginić sa stranice 50 shades of hunger.

Sastojci
Tijesto
  • 350 g glatkog brašna
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • po želji korica limuna
Nadjev
  • 500-600 g svježih, otkoštenih šljiva
  • 1-2 žlice cimeta
  • 1-2 žlice ruma
  • šećer po želji (ako su slatke šljive, čak ga i ne treba)
Priprema

Zamijesiti prhko tijesto i staviti na hlađenje dok pripremate nadjev.

Šljive staviti u posudu i dodati im cimet, rum i po želji malo šećera.

Kuhati na laganoj vatri kratko, možda desetak minuta.

Ako vam se čini prerijetko, možete dodati malo gustina ili pudinga od vanilije.

Nakon pečenja i hlađenja, nadjev će se svakako stisnuti.

Tijesto prethodno ne pečem, vi možete ako želite ili se bojite da vam se neće dolje dovoljno ispeći.

Ukrasiti možete po želji ostatkom tijesta,  gornje tijesto prije pečenja premazati razmućenim jajetom.

Peći na 180 stupnjeva oko 45 min, ili ovisno o pećnici dok tijesto lijepo ne porumeni.

Fotografije: Ivana Kovačević Roginić

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.