Predstavljena monografija Muzej u loncu

U ovoj se knjizi istražuju, dokumentiraju i promoviraju zaboravljena tradicijska jela istočne Hrvatske.

Monografija Muzej u loncu predstavljena je u Zlatnom lugu u Požegi 7. veljače ove godine. Okupljenim ljubiteljima gastronomije, građanima, suradnicima i promicateljima projekta Muzej u loncu knjigu su predstavili nakladnik Zoran Bošković iz Naklade Bošković, urednica knjige dr. sc. Jelena Ivanišević, recenzentice knjige dr. sc. Melanija Belaj i mr. sc. Tanja Kocković Zaborski te autorica knjige Maja Žebčević Matić, koja potpisuje cjelokupni koncept projekta te tekst monografije. Autor fotografija objavljenih uz recepte je Boris Knez,  dok su grafičku pripremu odradili Antionio Karača i Petra Vrdoljak.

Ova monografija je rezultat jedne od faza projekata Muzeja u loncu Gradskog muzeja Požega kojom se istražuju, dokumentiraju i promoviraju zaboravljena tradicijska jela koja su sjajni prenositelji nematerijalne kulturne baštine, običaja i povijesnog konteksta. Zahvaljujući suradnji sa 16 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske (od Virovitice do Iloka), istražen je dio tradicijske prehrane, kao i snimljena priprema jela cijele istočne Hrvatske, napravljena izložba i dokumentarac te tiskana monografija koja u formi putopisa, koja sadrži 21 priču i 35 recepata koji su objavljeni i na blogu Muzej u loncu.

Cilj monografije je premostiti međugeneracijski jaz,  senzibilizirati javnost za vrijednosti i turističko-ugostiteljske potencijale zaboravljenih jela te skinuti stigmu sa slavonske kuhinje kao izrazito nemaštovite, kopirane i nezdrave.

U ovoj je monografiji svoje mjesto našlo i devet slatkih recepata, a radi se o sljedećim receptima:  staroverska torta,  hrvatska torta, pester šnite, razvučena štrudla s grožđem i orasima, damen kapric, lokše, turšija od krušaka miholjača, kovrtanji te tačke s pekmezom u orasima i maku, a četiri su se slastice mogle degustirati na požeškom predstavljanju knjige, u sklopu obvezne degustacije 12 jela.

Inače, projekt Muzej u loncu već pet godina nastoji promovirati zaboravljena jela sela, grada i plemstva istočnog dijela Hrvatske.

Sljedeće predstavljanje knjige održat će se u Muzeju Mimara u Zagrebu 10. travnja ove godine.

Fotografije: Maja Žebčević Matić

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.