Porast cijene limuna

Značajni porast cijena limuna zabilježen je u prodavaonicama i na veletržnicama, dok je na tržnicama cijena tek neznatno porasla u odnosu na prošlu godinu.

Cijene limuna na veletržnicama, tržnicama te u trgovinama trenutno su nešto više u odnosu na ovaj period prošle godine, a istovremeno niže u odnosu na ovaj period pretprošle godine. Na veletržnicama je cijena kilograma limuna, u 22. tjednu ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porasla za 11,14 posto, na tržnicama za 5,61 posto dok je u trgovinama porasla za čak 23,41 posto.

Kako navode na stranicama Ministarstva poljoprivrede, do sada je na tržištu pretežito bio limun iz područja proizvodnje blizine Sredozemnog mora, a u ovo doba godine dolazi do uvoza iz Južne Afrike i Južne Amerike, najčešće iz Argentine. Problem je u tomu što cijeli svijet u ovom trenutku nabavlja limun kod njih pa je zbog povećane potražnje cijena viša.

Također, iz Ministarstva navode kako je na veletržnicama i u prodavaonicama, ovogodišnji porast cijene u periodu od 19. do 22. tjedne nešto je viši u odnosu na isti u 2017. godini, a istovremeno niži u odnosu na isto razdoblje 2016 godine, dok na se na tržnicama bilježi tek malo povišenje cijena u odnosu na 2016. i 2017. godinu.

Izvor: Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.