Počeo Tjedan smokava u Rijeci

Danas je započeo Tjedan smokava u Rijeci, jedna od manifestacija u sklopu Ri gastro godišnjih doba.

Omiljena namirnica kvarnerskog kraja i predstavnica mediteranske prehrane za zdravlje i užitak, smokva, dobila je svoj tjedan. Naime, u Rijeci je danas počela sedmodnevna manifestacija Tjedan smokava u sklopu kojeg će se slaviti njezina uloga u mediteranskoj prehrani.

Naime, kako navode organizatori ove manifestacije, Turistička zajednica Grada Rijeke „rijetko je voće o kojem postoji toliko legendi kao o smokvi, a u Bibliji je najviše spominjana od svih biljaka. Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva, otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja.“

Program ove manifestacije već drugog dana (2. rujna) donosi radionicu izrade quichea sa smokvama i plemenitim sirom. Radionica će se održati u slastičarnici Ebbe’s cusine pod vodstvom slastičarke Nevene Buljan, a pripremljene delicije polaznici će moći ponijeti svojim kućama.

Smokva je dobrodošao gost u raznim slasticama, rakijama i likerima, a upravo će te proizvode posjetitelji ove manifestacije imati priliku isprobati u jednom od šesnaest restorana i slastičarnica koje sudjeluju na Tjednu smokava.

Tjedan smokava ostaje otvoren do 8. rujna, a više informacija o ponudi pronađitee na Ri Gastr.

Fotografija: Pixabay

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.