Pita s malinama

Prvi recept naše nove suradnice Ivane Kovačević Roginić, autorica stranice 50 shades of hunger jest onaj za tart od malina.

Sastojci
Tijesto
  • 250 g brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 100 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • po želji, korica limuna
Nadjev
  • oko 400-500 g malina, smrznutih, ali mogu i svježe
  • oko 100 g šećera, može i više ako volite slađe
  • po želji žličica cimeta
Priprema
Tijesto

Umutiti jaje sa šećerom i maslacem, dodati vrhnje, a zatim postupno dodavati suhe sastojke miješajući pjenjačom. Dovršiti rukama dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Staviti na hlađenje dok radite nadjev.

Nadjev

Smrznute maline staviti u lončić sa šećerom. Ja šećera stavim otprilike, dok mi ne bude dovoljno slatko, malo kiselkasto mora ostati.

Kuhati na laganoj vatri dok se maline skoro ne raspadnu i postane lijepa smjesa (otprilike 15 minuta).

Po želji ubaciti malo cimeta.

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom.

Tijesto prvo malo zapeći bez nadjeva (oko deset minuta), zatim još sa nadjevom dok se tijesto lijepo ne zarumeni.

Izmutiti jaje te premazati tijesto prije pečenja.

Peći u zagrijanoj pećnici oko 30 min, dok tijesto lijepo ne porumeni.

Poslužiti ohlađeno kako bi se nadjev stisnuo, i čuvati na sobnoj temperaturi po mogućnosti poklopljeno ili pokriveno, kako se ne bi pita sušila.

Napomena

Ako radite tart, dovoljno je raditi pola smjese, za pitu, raditi cijelu smjesu.

Fotografije: 50 shades of hunger

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Enter Captcha Here : *

Reload Image