Pita s breskvama

Ljeto bez bresaka mnogima je nezamislivo, a ovo omiljeno ljetno voće rado je viđen gost i u kolačima – u svojoj ih je piti tako iskoristila i poznata glumica Bojana Stefanović, autorica bloga Fatmama.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g maslaca
  • 400 g brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • malo vode po potrebi
Fil
  • 1 kg voća po izboru, ja sam koristila breskve, vinogradarske i obične
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 žlice gustina
  • cimet
  • ribana kora limuna
  • đumbir
I još
  • bjelance
  • šećer za posipanje
Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Maslac usitnite na kockice, preko prosijte brašno i umiješajte prstima dok ne dobijete smjesu koja liči na krupnije prezle. Dodajte šećer, zatim jaje i ekstrakt vanilije. Ako vam se učini da je tijesto previše suho, po potrebi dodajte malo vode, i zamijesite tijesto u loptu. Suhoća tijesta ovisi o veličini jaja. Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku jedan sat.

Premažite maslacem kalup za pitu. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvucite donju koru i obložite njome kalup, pažljivo utisnite tijesto uz rubove.

Voće umiješajte sa šećerom, gustinom i začinima i poredajte u kalup. Možete donju koru prije redanja voća namazati blago istučenim bjelanjkom, to će spriječiti da sok omekša donju koru.

Preko voća stavite razvučenu drugu koru. Možete slagati rešetku, ili koru u cjelini, ali onda obavezno izbušite otvore u njoj kako bi u pečenju izlazila para. U ukrašavanju pustite mašti na volju.

Po želji gornju koru premažite blago stučenim bjelanjkom i pospite šećerom. To je magična formula za iznimno hrskavu gornju koru.

Pitu ubacite u pećnicu na oko 50 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Poslužite ju toplu ili hladnu, uz kuglu sladoleda ili neke lagane kreme.

Fotografije: Fatmama

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.