Pita od malina i meringe

Možemo li još malo zadržati ljeto, ako nikako drugačije, ono barem ovim predivnim receptom za pitu od malina i meringe koja nam stiže s bloga Gurmanka autorice Lidije Osmak.

Sastojci
Tijesto
  • 140 g maslaca
  • 250 g glatkog brašna
  • 70 g šećera
  • 2 žumanjka
Nadjev
    null
  • 400 g malina – svježe ili zamrznute
  • 3 žlice gustina
  • sok jednog limuna
  • 100 g šećera
  • 80 g maslaca
  • 3 žumanjka + cijelo jaja
Meringa
  • 6 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 2 žlice gustina
Priprema
Tijesto

Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto kojeg razvaljajte u plitki kalup za pite, izbodite ga vilicom i ostavite u frižideru da se ohladi nekih 30 minuta.

Zatim ga pecite na “slijepo” tj. napunjenog suhim grahom nekih 15 minuta, izvadite grah i još ga dopecite nekih 10 minuta dok ne porumeni rub kore.

Nadjev

Maline stavite kuhati s nekoliko žlica vode te ih kuhajte dok se ne raspadnu. Protisnite ih kroz sito tako da dobijete glatku kremu.

Sok od limuna, gustin, šećer i kremu od malina prokuhajte na vatri te maknite i dodajte maslac.

Vratite ponovo na vatru te dodajte žumanjke i jaje, pa ponovo kuhajte dok se ne zgusne.

Nadjev premažite preko gotove kore, a njega prekrite meringom.

Meringa

Mikserom izradite snijeg od bjelanjaka i postepeno mu dodajte žlicu po žlicu šećera pomiješanog s gustinom.

Kada dobijete snijeg čvrstih vrhova meringa je gotova.

Preko nadjeva premažite meringu (možete je staviti i pomoću dresir vrećice), stavite je peći na 190°C oko 20 minuta dok vrhovi ne potamne i dobiju lijepu boju.

Prije serviranja pitu dobro ohladite.

Fotografija: Gurmanka

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.