Pita od jabuka i marelica

Radni tjedan smo započeli receptom za frangipane tart s jabukama naše Lidije Osmak, a završavamo ga receptom za pitu od jabuka i marelica naše Ane Prše.

Sastojci
(za kalup dimenzija 31 x 21 cm)
Tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun šećer ili naribana korica jednog limuna
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 3 žlice svinjske masti
Nadjev
  • 600 g jabuka
  • 400 g marelica
  • 2 žlice šećera (ili po želji može i više, ovidi o jabukama, probajte nadjev tijekom pirjanja)
  • 1 žličica paste vanilije (ili dva vanilin šećera)
Posip
  • 50 g blanširanih badema
  • 50 g lješnjaka
  • 90 g glatkog brašna
  • 65 g maslaca
I još
  • šećer u prahu za posip (po želji)
Priprema
Tijesto

Promiješajte brašno s praškom za pecivo i šećerima pa istresite na radnu plohu.  U sredini napravite malu udubinu, pa dodajte jaje, mlijeko i mast. Zamijesite tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Nadjev

Dok se tijesto hladi, operite jabuke, ogulite ih, očistite od koštica i narežite na ploške.

Marelice operite i izvadite koštice.

Stavite voće u dublju tavu, pošećerite i dodajte vaniliju te pirjajte otprilike 15 minuta dok jabuke ne omekšaju.

Posip

U mali lončić  stavite vodu da zavrije. Kada zavrije,  u nju stavite bademe. Pustite ih minutu da kipe, pa ih izvadite. Skinite im opnu te ih stavite na papirnati ubrus.

Zatim u multipraktik stavite lješnjake i blanširane bademe pa ih kratko sameljite.

Prebacite ih u širu posudu, dodajte brašno i maslac narezan na kockice pa prstima izradite mrvičasti posip.

Slaganje

Kalup namastite i pobrašnite, tijesto utisnite u kalup (možete sve rukama, nije vam potreban valjak, tijesto je jako podatno). Izbockajte ga vilicom. Zatim stavite nadjev, a preko njega ravnomjerno rasporedite posip od lješnjaka i badema.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C 20 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Pečeno izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi pa po želji pospite šećerom u prahu.

Još vruća pita ide idealno s kuglicom sladoleda od vanilije.

Fotografije: Ana Prša

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.