Pita od bundeve

Znate da nastojimo maksimalno iskoristiti sezonske namirnice za pripremu slasnih slatkih recepata pa je nas je tako oduševio i ovaj divan recept za pitu od bundeve koji nam stiže s bloga Slatki svijet torti i kolača autorica Jannette Razum.

Sastojci
Prhko tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 180 g šećera u prahu
  • 150 g hladnog maslaca
  • 2-3 žlice hladne vode
Nadjev od bundeve
  • 600 g očišćene bundeve
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 100 ml soka od naranče
  • naribana korica 1 naranče
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • ½ žličice cimeta
  • 50 g gustina
  • prstohvat soli
I još
  • slatko vrhnje/sladoled od vanilije
Priprema
Prhko tijesto

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu pa dodajte malo po malo vode i zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku.

Nadjev od bundeve

Očišćenu bundevu narežite na kockice, ubacite u vrelu vodu i kuhajte dok ne omekša. Kuhanu bundevu ocijedite, ohladite i sameljite u blenderu. Pire od bundeve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, šećerom, vanilin šećerom, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dodajte gustin, cimet i sol pa sve dobro izmiješajte.

Slaganje

Rashlađeno tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pite. Tijesto utisnite u namaščen kalup pa preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Pitu pecite otprilike 35 minuta na temperaturi od 170 ºC. Kada u pitu zabodete čačkalicu, ukoliko na njoj nema tragova smjese, pita je pečena. Pitu ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.

Rashlađenu pitu poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije!

Fotografija: Slatki svijet torti i kolača

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.