Pistacio – zdrava sjemenka siromašna kalorijama

Ova niskokalorična i ukusna sjemenka, izvrstan je izbor u izradi slastica, bilo da se radi o tijestima, kremama ili sladoledima, a zbog zanimljive zelene boje izvrsno se slaže s različitim glazurama te može poslužiti kao efektna dekoracija.

Pistacio pripada porodici rujevki (Anacardiaceae), a svoje porijeklo vuče iz jugozapadne Azije, odakle se proširio po cijelom svijetu. Stablo pistacia može narasti i do 10 m, a njegov plod je koštunica dužine 1 do 2 cm te širine 2 cm. U koštunici se nalazi jestiva zelena sjemenka koja je izrazito hranjiva, a sadrži samo tri kalorije. Iako je izvrstan kao samostalna zdrava grickalica, pistacio se često koristi u proizvodnji sladoleda, maslaca te brojnih drugih slastičarskih i konditorskih proizvoda.

Ima i niz ljekovitih svojstava budući da obiluje vitaminima, mineralima te proteinima pa tako pomaže u borbi protiv kolesterola, štiti kožu te daje energiju. Isto tako, dobar je izvor luteina i zeaksantina te karotenoida koji smanjuju rizik od pojave makularne degeneracije, a doprinosi i sniženju krvnog tlaka. No ipak, prilikom konzumacije pistacija, treba bit oprezan, jer je, kao i kod drugih, moguća alergijska reakcija.

U trgovinama se pistacio može naći tijekom cijele godine, a prodaje se u različitim oblicima: sirov, pečen, slani, slatki,  očišćen ili u ljusci. Pakiran je na različite načine: u prozirnim vrećicama, vakumiran, u hermetički zatvorenim  posudama ili limenkama.

U hladnjaku se, u hermetički zatvorenoj posudi, može čuvati do tri mjeseca, dok se u ljusci, u zamrzivaču, može čuvati i do dvanaest mjeseci.

Budući da pistacio ima slatki okus to ga čini idealnim za upotrebu pri izradi slastica. Izvrstan je dodatak kolačićima i raznim tijestima te kremama i sladoledima, a vrlo dobro izgleda i kao dekoracija.

Fotografije: Pixabay

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.