Pinca – neizostavna uskršnja slastica

Ova tradicionalna slastica neizostavni je dio uskršnjeg doručka, a miris koji se širi prilikom njezine izrade svaki će dom ispuniti blagdanskim duhom.

Pinca, sirnica, pogača, slatki kruh – nazivi su ovo za tradicionalnu uskršnju slasticu koja kršćanima simbolizira kruh posljednje večere, a koja se tradicionalno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. U prošlosti se,  na uskršnje jutro nosila u crkvu na blagoslov, a u nekim se krajevima taj običaj zadržao do danas.

Njezin naziv često zbunjuje te navodi na pretpostavku da se radi o tijestu sa sirom, no naziv je zapravo nastao zbog toga što su u prošlosti domaćice umjesto kvasca za izradu koristile usireno tijesto. Prema nekim izvorima, ovaj je naziv dobila po tomu što izgledom podsjeća na kolut sira

Osim standardnog oblika pince, od istog se tijesta u nekim krajevima izrađuju i peciva u obliku pletenice ili golubice.

Iako djeluje kao vrlo jednostavna slastica, njezina priprema iziskuje dosta vremena i vještine. Sastojci za izradu su u svim krajevima isti: brašno, kvasac, masnoća, šećer, mlijeko i jaja, a razliku od kraja do kraja Lijepe naše čine arome i dodaci pa se tako dodaju ribana korica limuna i naranče, liker od ruže, rum te aromatizirane grožđice. U prošlosti se dodavalo i malo šafrana kako bi se pojačala karakteristična žuta boja.

Ova se slastica priprema od teškog, dizanog tijesta koje se oblikuje u kuglu i premazuje žumanjkom, a na vrhu se izrezuje oblik križa koji simbolizira razapetog Isusa te se posipa krupnim šećerom. Savršena pinca je ona čija je unutrašnjost bijela, a vanjski dio, odnosno korica zlatno-žute boje. Upravo se ta zlatno-žuta boja postiže pečenjem na umjerenoj temperaturi od oko 150 – 160 stupnjeva, a u slučaju da ipak počne tamniti, najbolje ju je pokriti aluminijskom folijom. Osim za boju, temperatura pečenja je presudna za oblik koji se može promijeniti ukoliko se pince prebrzo dignu u pećnici.  Nakon pečenja pinca se može služiti nekoliko dana, a u slučaju da se malo osuši, najbolje ju je servirati s kavom, kakaom ili čajem.

Fotografije: Torta, pinjur, pjat

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.